Nuffnang Gadget

June 12, 2007

DCS2000 - Dalam Kenangan..

actually malam tadi hati aku tetiba jer tergerak nak belek2 album lama... tengok2 album lama masa aku kat kolej negeri dulu... saat2 manis bergelar pelajar...

selepas result SPM 1997, aku dapat keputusan yang dikira baik jugaklah.. aku tersenarai antara 5 top student kat sekolah.. masa tu orang sibuk2 apply UPU, aku pun sama gak.. masa SPM dulu aku student aliran sastera.. ambik prinsip akaun.. so, pilihan bidang aku mestilah yang seangkatan dengan akaun.. kalau tak silap aku pilihan pertama ku Pengajian Perakaunan UM - Program Berkembar dengan Jepun.. lepas temuduga semua aku dapat.. tapi yang tak bestnya family aku macam berat jer nak bagi aku ambik course tu.. yelah dari kecik sampai besar aku tak pernah berenggang dengan keluarga.. pastu aku ni dah lah kecik.. sekecik2 orang.. diaorang tak percayalah... aku pun frust jugaklah...

pastu aku terbaca iklan kat paper.. tentang Kolej Negeri.. aku tengok kat situ ada Diploma Sains Komputer - fraincais with UTM.. so aku sajer2 jer apply tanpa pengetahuan family aku.. sebulan lepas tu permohonan aku berjaya.. aku cakap kat family aku.. diorang tanye betul ke nak ambik course ni... yelah, aku pun selama ni mana tau pasal komputer ni... yelah, ketinggalan zaman.. dahlah duduk kat kampung... aku cakap aku nak jugak.. (sebenarnya nak cover frust coz tak dapat gie UM)...

aku tak ingat tarikh pendaftaran.. yelah dah lama.. tahun 1998.. masa pendaftaran aku tengok mak aii.. ramainya orang nak daftar.. lepas daftar terus kita orang pergi ke Kuala Pilah untuk Program Orientasi.. masa nilah tau macam mana seriknya kena buli... almaklumlah jadi freshies hehe... kat sinilah aku kenal member2 Suhaini, Mas, Nurul, Wani, Roha.. lagi aku tak ingat dah...

lepas orientasi kita orang dibahagi2kan mengikut kumpulan untuk dimasukkan ke dorm di hostel.. mesti korang ingat lagi kan Astel Mambau.. kat situlah selama 1 tahun lebih kalau tak silap aku kita duduk kat hostel.. Aku, Wani, Mas, Nurul, Zurin, Rina, Kak Ina (Sabah).. kita satu bilik.. banyak kenangan suka dan duka kita kat hostel... (walaupun Mas and Nurul tak habis satu semester sebab korang masuk UiTM.. dan Zurin keluar dari hostel sebab sewa rumah kat luar).. pastu masa semester 2 Aku, Wani, Rina, Roha, Asfajulia, Im, Finda, Kak Liza, and Suzy... korang ingat lagi tak peristiwa angkat air kat hostel (masa tu hostel takde air).. pastu curik makanan kat cafe (nak harga murah.. ambik lauk sambal ikan bilis, tp yg kat bwh nasik lagi meriah wooo hehhe).. tengok movie kat bilik tv.. macam2 lagielah.. peristiwa toyol masa exam... aku tak tau lah sape yg kantoi ntah hehe.. aku pun pernah kantoi gak...

masa semester 3 - semester 5..kita semua keluar dari hostel.. sewa rumah kat ampangan.. Aku, Wani, Rina, Kak Liza, Im, Roha, Asfajulia, Finda, Atie, Sha, Kak Maie, Idah, Iza.. meriah kan kita satu rumah.. almaklumlah rumah dekat ngan kolej.. pantang gap 1 jam mesti balik membuta hik hik.. pastu tudung, baju main sebat jer.. tau2 aku nampak korang pakai tudung aku masa kat dalam kelas (kurang ajar korang)... insiden kita ikut lif belakang sebab pakai seluar jean... kena kejar ngan Pak Mat.. apelah Pak Mat nie.. ari jumaatlah nak pakai jean.. abis kelas cepat leh terus gi merewang hehe...pastu siapkan assignment. siapkan program.. walau pun setakat copy and paste tapi yg bestnya markah kita lagie tinggi dari org yg create program wakaka... (ampun ekkkk kpd sesiapa yg berkenaan.. tp sekarang aku dah terer dah wat program.. aku dah wat sistem sendirilah woiiii..) ... kenangan di Pulau Tioman.... bestnyer...

masa semester 3 - 5 ni aku memang betul2 struggle.. yelah semsester 1 - 2 dah main2 dah.. selalu dapat pointer pun lepas 2.5 jer.. tapi kali nie aku nak dapat pointer tinggi.. sib baik masa semester 5 aku leh dapat 3.++ bangga gak lah.. wei, aku tak tiru tau.. ni semua usaha aku sendiri.. no toyol2... Alhamdulilah, aku dapat Anugerah Eksekutif lagie....

pastu masa semester 6.. kita praktikal.. masa nilah kita semua terpisah.. sib baik aku, Im, Wani, Roha, Sha and Atie still bersama lagi.. kitaorg praktikal kat Datarunding (alah kat setiawangsa, sebelah ofis KRU)... aku, Wani and Roha sewa rumah kat Keramat AU1.. masa nielah merasa hidup kat KL.. jadi orang KL lah katakan.. tapi walaupun aku duduk kat KL, alhamdulilah.. aku masih tau adab susila sebagai orang timur.. kira takdelah culture shock bak kata org putih tu...kebetulan compony tempat kitaorg praktikal tu buat projek GOE kat Bahagian Kabinet, Putrajaya.. bangga ooo kejer kat Putrajaya... masa tu bangunan JPM dan bangunan SMPKE jeer yg baru bukak.. (Parcel A dan B aje..) yang lain2 lum ada lagie...

masa praktikal nilah aku, Wani and Roha saje2 apply kat SPA online.. pastu masa dalam praktikal ni jugak kitaorg gie interview.. macam2 lah yang ditanya.. sib baik leh jawab.. yelah yg ditanya tu mestilah ada kena mengena ngan Sains Komputer.... (p/s : thanks kat Man (Keramat) coz sudi hanta kitaorg gie interview...ape kabar Man sekarang ekk.. no tipon dah hilang ar .. dah disconnect kitakan... dengar2 aritu dah kawin.. nntlah.. sok2 kalau round2 kat area Keramat AU1 tu nak round2 kat area rumah Man.. )

lepas abis praktikal.. kalau tak silap aku dalam bulan 6, 2000 kita semua abis praktikal.. aku sambung kejer kat Datarunding.. Sha pun sama.. Wani kejer kat tempat lain.. Im balik Johor.. Sha sambung blajar kat Uniten.. Roha balik Melaka... masa nie kenallah junior2 aku yg praktikal tempat yg sama gak.. Mahathir, Amin, Jowena... so, ramailah member.. pastu ada Mamat, Along...

kadang2 kita harus akui perjalanan hidup ni memang dah dirancang.. Aku, Roha and Wani dapat jawatan yg kitaorang interview dulu.. PPSM a.k.a Programmer... bersyukur gaklah.. so, dalam bulan 9 2000 aku melaporkan diri di JPA dan ditempatkan di Negeri Sembilan.. sama dengan Roha and Wani..(wani kat pejabat lain.. tapi still selalu jumpa gak).. walau pun aku bercadang untuk sambung ke Peringakt Ijazah, tapi orang kata dah rezeki datang dulu.. aku ambiklah peluang ni.. bukan senang oarng yang baru habis (belum grad lagi ) leh dapat kejer... itulah yg dinamakan rezeki... masa nak meninggalkan datarunding dulu sedih gak lah.. selama 8 bulan aku menetap di KL dan aku akan kembali ke Seremban. berkhidmat untuk negeri sendiri (patriotik gak aku ni hehe)..thanx to Mahathir coz temankan aku ke Komuter Serdang (masa hari last aku kat KL).. kaulah yg jadi member baik aku selepas Wani and roha tak duduk ngan aku.. (oppsss, bukan kitaorg tinggal same ye.. jadi member baik jer...) ingat tak kita gie jalan2 kat KLCC, kat JUSCo Wangsa Maju... thanks to be my best friend ....sekarang tak tau ape citer kau.. ari tu Im kata kau dah gemuk.. can u believe it??? dan kau dah putus tunang ekkk (takpe, bunga bukan sekuntum.. tapi bunganye bkn aku.. aku dah ade kumbangnye hehe.. ampun pa, termasuk lak sekali nama kamu kat entry saya hehe...)

bulan September, 2000 kita semua jumpa balik.. Aku, Wani, Roha, Kak Liza, Sha, Ati, Finda, Im. masa hari Konvokesyen.. bangganya dapat pakai jubah.. itulah hadiah paling berharga penat-lelah kita bergelar pelajar... thanks to all of u.. Cempaka Corner Group and DCS 2000.. kenangan bersama kalian tidak dapat aku lupakan sampai bila2...tapi kalau orang tengok kitanyer certificate mesti org tak tau kita student Kolej Negeri kan.. coz certificate lambaang UTM..

walau pun sekarang nie kalian dah ada kerjaya sendiri, family sendiri.. tapi kenangan kita bergelar sebagai ex-Kolej Negeri tak kan luput sampai bila2... waaaaa, rindu ar nak jumpa korang semua.....

psttt.. kalau sape2 ex-kolej negeri terbaca entry nie, korang jgn lupa2 msg kat aku ekkkk...


13 yang komen:

nieys said...

Banyaknya gambar baby.. baby sapa tu.. huhu.. cute cute belaka..

alycia said...

gambar bakal2 baby saya hik hik... cutekan?? kalau ada gambar yang cute2 lagi bagi tau...

Wilmi Affani said...

Juga bekas pelajar KN, pernah merasa Astel Mambau. Seronok baca kisah yang awak tulis. Saya SPM 1999, tapi itu tak penting, yang penting ini kali pertama saya terbaca blog yang ditulis oleh bekas pelajar KN. Ada emelkah? Harap boleh berkawan ya?!
Just drop me some words via bbnormi@gmail.com

Anonymous said...

kita x Kolej Negeri..sama batch la...tringat la orientasi kat k.pilah..x de air kat astel mambau.....
im tu kawan kita gak tu.....

Sue said...

wey zura.........
bila baca blog hang aku gelak sensorang tau!!! kalau orang tengok sure kata aku gila ka apa..hehehe..

memang kenangan tak kan dilupakan. banyak sangat!! Kalau bab MAMBAU..ish banyak sangat citernya. yang tak dapat lupa kes pencuri masuk bilik aku..bilik no 12...siap polis semua mai tuh..satu lagi mandi ayaq lumpur kat depan blok...baunyer tak yah cakap la...semerbak tuh..
Then pepagi dah pi kat kawasan perumahan nak mandi..hahah kalau tak , mau busuh lak g kelas.

Eh ko ade hubungi tak En Sanusi dengan Kak Mimi..? ape citer ye diaorg..? abang rofiq...(jual burger..sedap tuh..!)

Ha..Ko ingat tak si denice? yang dia langgar cermin lab komputer..? haahhaaha.. En Fizal punya la gelak sampai merah muka.

ish..apa citer semua erk..?kemana semua yer..? bila la kita leh buat gathering sama-sama kan? Last sekali gathering kat Seremban tahun 200 kan? kat A&W.....

Anonymous said...

salam... akuler itik a.k.a Fidze... dcs it... kalo dah same ngan roha n wanie dah tentu la sama batch ngan aku... aku duk seumah ngan jack,kunyit, anep, man dolah etc.. kalo korng nak no tepon en sanusi ni ha... 0136901142, dia jual kete proton skang. aku br bli kete kat dia bln nih. hihih...

Anonymous said...

umang aih... apsal muka ko lain je masa kawin nih? aku dah xpasan dah. cameraman ko nih aku ada follow gak cara dia amik gambo. mmg lawo... aku br tgh2 nak blajo je... dulu aku kawin amik sendiri je gambo. sendiri possing...

Anonymous said...

Hai..Samekom..

Lamanya saya mencari rakan2 yang sama belajar dlu kat Kolej Negeri akhirnya jumpa gak.Mkn awak tak brp kenal ngan saya, Junaina dari Sabah.Saya pun teringin nak cari kwn2 lama spt Mahathir, Radzi n ramai lagilah..Saya dulu tak dpt habiskan study bab arwah bapa saya meninggal awal thn 1999 masa tu baru je lepas raya, masih dlm bulan syawal. Actually, saya masih nak sambung bljar lpas 2, tpi bila pikir punya pkir malas nak menyusahkan abg2 yg lain saya pun kerjalah sbg. Pembantu Tadbir je..Walaupun kerani je, saya bsyukur jugalah..
Rasa hepi sangat baca blog awak ni, rasa hidup bk kenangan masa kat kolej n Astel Mambau 2 dlu..
Tq so much, lau ada masa sms la saya ye, ni no saya 0198733870..

Anonymous said...

myalycia.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading myalycia.blogspot.com every day.
payday loans calgary
cash advance

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇

Anonymous said...

I just linked this article on my facebook account. it’s an interesting read for everyone.

Anonymous said...

Full-line Russian distributor of electronic components, electrical parts, electromechanical parts and discontinued components and materials.

Best wishes,

Alexander

please contact us:
e-mail :stock-nelikvid@mail.ru
fax: +380672368637
skype: radiodetali123

Anonymous said...

Купим неликвиды заводов

ICQ 427-616-956
tel:+380958561468
Руслан

ШР16П2ЭШ5 розетка рос Коннектор
Соединитель кабеля с гильотиной желтый (Скотчлок) +См
Разъем 2рмд27бпн19г5в1
WF 04M/разъем
Разъем SD-07 для карт SD
Разъем USB (м) на плату, тип А (USBA-1J)
Разъем 25 pin (м) на плату, вертикальный (DBB-25F) (DBS)
Разъем RST20i5 (96.052.4053.1) Вилочный разъем (винт) черн. на кабель диаметром 6-10мм
FQ14-2TJ-6 (каб.вил.) РАЗЪЕМ
РРС4-7-0-1-В
Разъем DI-15F (DSUB 15 контактов мама для на
РРС5-19-А-0-3(4…12)-В
Разъем а/м PIONEER 1300 Есть
ШР60П47ЭШn-К
2РМДТ33КПЭ20ШnВ(А)1(ЛБ)В
2РТТ55КПЭ23Ш31В
Коннектор для св.ленты одинарный 10мм 5050(c проводами)(соединение без пайки) 7дн
Коннектор соединительный для светодиодных лент 8mm SMD3528 (MONO16PS)
2РТТ20БУН4Г6В
МР1-10-5В
ШР48ПК26ЭШn-К
РП15-9ШВКВ
ШР16СК1ЭШn-К
СНЦ29-61/36В-1(а,б,в,г)В
2РТТ32КУН4Г13В
Разъем на пленочный кабель (FB-4R) прям.угол, шаг 2,54 мм
РРС5-32-А-9-3(4…12)-В
РП15-10 шв3-6в группа Разъемы ---11584
2РМГС22Б10ШnЕ1(2)
4РТ28КУН7ГnОВ
РП10-22 розетка группа Разъемы ---10468
Разъем 2х 8 (м) для пайки на плату (PBD-16)
4-003HQ BK, Разъем телевизионный "гн" пластик на кабель,винт,черный HQ
РРС6-4-9-3(4…12)-В
2РТТ20КПН3Г38В
СНЦ14-102/27В-11-а(б,в,г,д,е)(У)В
Соединитель GST18I3K1-S 15H 10SW -92.232.1064.1 Запрос WE
Разъем рп14-10 розетка
Разъем снп59-48р-20-2-в розетка
РРС5-4-А-9-2-В
Разъем микрофон. "Canon" (м) на кабель (49 5F), 5 конт.
2РТТ20КПН2Г4В
2РТТ40КУЭ14Ш22В
2РТТ28КПЭ1Ш8В
РРС3-7-А-9-3(4…12)-В
Разъем 1х 2 (м) для пайки на плату (PBS-2)
Разъем PH-8MP вилка на блок < 1000
Разъем 1х40 (м) для пайки на плату (PBS-40)
СНП34С-69Р РАЗЪЕМ
2РМ18КПН7Г1В1(KP2-16K7P) (каб.роз.) РАЗЪЕМ ШТЕКЕР НА КАБЕЛЬ


42911

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com