Nuffnang Gadget

February 11, 2009

Aku Admit Kat Wad ...

mesti smua tertanya-tanya kan nape aku admit..
tapi tak bersalin lagi...
ok, macam ni citernya...

Tarikh : 6.2.2009 (Jumaat)
Masa : 4.30 ptg

Masa ni kat ofis, aku dah rasa sengal-sengal kat perut dah..
tapi aku buat diam jer sebab ingatkan mcm tak sedap perut...
pastu balik aku siap pergi pasar tani lagi beli meehun sup..
balik rumah terus aku duduk jap...
rasa macam perut memulas-mulas...
kejap datang.. kejap hilang...
pastu aku tipon mak aku tanye ni sakit nak bersalin ke...
mak aku tanya ada sakit-sakit pinggang tak...
aku cakap takde...
pastu mak aku kata takpe.. tunggu kejap lagi..
tengok sakit ada lagi ke tak...
so, sambil-sambil layan sakit tu aku sempat kemas-kemas rumah..
pastu basuh kain baju... mandi...

Masa : 7.00 mlm

Masa ni aku masih sakit-sakit lagi...
siap peluh-peluh lagi...aku dah risau dah...
aku sms kat Mona tanya kalau sakit perut memulas-mulas..
pastu beby tak aktif gerak tu tanda nak bersalin ker...
Mona kata tu antara tanda-tandalah tu...
terus aku risau.. aku tipon en ajip cakap sakit perut...
en ajip kata ok dia balik sekarang...
pastu aku semayang maghrib jap..
lepas semayang mak aku tipon tanya sakit lagi ke tak..
aku cakaplah sakit.. mak aku kata kalau macam tu pergilah hospital...
dia pun risau gak.. apa-apa terjadi kang susah pulak...
dia suruh siap-siapkan barang-barang takut kena tahan wad...
aku pun siaplah termos, air, susu letak smua satu tempat...
baju beby ngan baju aku memang dah ready ajer kat dalam kereta...

sambil-sambil tunggu en ajip balik aku makan meehun sup..
pastu makan buah oren...
(dalam hati cakap sakit2 pun nafsu makan kuat gak hehe)...
en ajip balik aku tengah makan..
dia kata mama sakit lagi ke tak...
aku cakaplah sakit... mak suruh pergi hospital...

Masa : 9.15 malam

terus pergi Hospital Putrajaya..
sampai hospital tengok ramai orang kat tempat menuggu..
pastu siap ada notis lagi tulis wad dah penuh...
aku pun tanya kalau macam ni nak kena pergi hospital mana..
nurse tu suruh pergi Hospital Serdang...

Masa : 9.45 malam

terus pergi Hospital Serdang...
pergi kat kaunter nurse tanya kenapa..
aku cakap ada rasa sakit-sakit perut...
dia suruh aku masuk kau bilik check up...
mula-mula suruh kencing.. pastu check jantung beby, check sakit contrection...
habis smua check bukaan pulak.. tengok tak bukak lagi..
doktor kata ni maybe 'false contraction'... belum masa nak bersalin lagi...
pastu doktor tanya beby aktif gerak ke tak...
aku cakap harini tak gerak sangat..
pastu doktor scan.. tengok beby ok..
tapi doktor kata untuk pemantau beby, doc suruh duduk kat wad sehari..
tapi wad kat Hospital Serdang penuh...
doctor kata nak refer kat hospital berdekatan... Hospital Kajang...

Masa : 11.45 malam

terus ke Hospital Kajang...
ambulans hantar... en ajip follow kat belakang...
kena tahan kat wad sehari..
alhamdulilah, esoknya aku discharge sebab keadaan beby ok...

~ 1st time duduk kat wad... memang tak besttt langsung huhu ~

3 yang komen:

Anonymous said...

ahhahaah..

ikot ambulan dr belakang..

then langgar palang plaza tol..

wakaka..


~ku yg 1st time ikot ambulan n langgar palang tol~

Puteri Mona said...

isk isk siap pas-pas spital ke.Horrornya. Bukan kene deliver kat spital yg kita wat check up ke.Sbb segala record kita kat sana kan. Abis kalau sume yg bedekatan penuh takan dia nak pas kat KL kot.Sori pirst time aku denga kene pas2 spital ni. Kalau la ko betol2 nak banak tak ke haru isk isk. Aku doakan semuanya dipermudahkan. Mintak2 masa betol2 nak banak nti spital pjaya tak penuh aminn. Kalau tak sian ko. Tapi merasa gak ko naik ambulan kan hehe

shaifulsafar said...

salam...

hmmm... cemas kan? ni satu pengalaman baru bagi alycia...

masa wife saya pregnant 1st baby pun ada 2 kali perkara cemas berlaku... 1st time... baby tak gerak & wife rasa sakit2 masa awal2 pregnant.... terus bawak gi hospital serdang.... kene la menunggu kat bahagian kecemasan...sampai kita hilang cemas. at last check baby ok...cuma sebab kencing kotor.

2nd time lagi cemas, wife g checkup sendiri kat klinik beranang... then doc detect tekanan darah tinggi.... terus hantar hospital kajang naik ambulan n siap siren kecemasan... warded satu hari.... saya kat opis bergegas balik bila dengar kene kejarkan ke hospital kajang....

p/s: pengalaman tu bila dikenang2 balik... rasa sayang sgt kat isteri mcm masa awal2 kawin dulu... hikhik....

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com