Nuffnang Gadget

July 27, 2009

Cabaran Jadi Single Mama...

kalau tengok tajuk memang boleh blahhh hehe.. tapi itulah kenyataannya... aku memang pun jadi single mama untuk 2 minggu coz papa Adam pergi kursus... so, semuanya hal rumah-tangga and hal Adam aku kenal handle.. kalau setakat hantar dan jemput Adam balik dari rumah ibu tu memanglah perkara biasa, sebab tu rutin aku setiap hari.. tapi ada beberapa perkara yang memang menjadi cabaran aku sepanjang bergelar single mama...

1. Bawak Adam pergi cucuk

sebelum ni setiap kali Adam ada cucuk or check up bulanan, aku mesti ajak papa sebab Adam ni time ada papa di behave sikit.. tapi kali ni mama kena bawak Adam sorang huhu.. mula-mula suspene jugaklah kan masa bawak Adam kat KKPJ tu... nasib baik masa tu orang tak ramai.. sementara tunggu giliran tu, Adam dah start dah buat perangai dia yang menjerit-jerit tu.. ish Adam ni, perlahan-lahan lah kot nak menjerit pun.. semua orang pandang Adamlah... pastu bila aku dukung dia, mulalah tersengeh-sengeh kat orang.. buat muka tak bersalah lak Adam.. eiii, geram jer mama tengok anak mama ni.. nasib baik lepas tu check up sekejap jer.. pastu nak tunggu turn cucuk lak satu hal.. adam dah gelisah, merengek-rengek dah.. yelah, dah memang time dia tido pun... aku pun angkat lah dia tepuk-tepuk kan dia.. last-last dia tertido.. pastu bila giliran Adam nak cucuk, dia tengah mamai-mamai kena kejut.... nurse cucuk jer terus dia nangis kuat.. nasib baik kejap ajer... aku pujuk-pujuk, tepuk-tepuk dia terus diam.. good boy anak mama.. macam tulah, hero mana boleh nangis... - pass -

2. Bawak Adam balik kampung...

selalunya aku balik kampung mak aku 2 minggu sekali.. tapi papa takde ni, tiap-tiap minggu aku balik... pastu petang jumaat lak balik.. pagi-pagi Isnin balik sini balik hehe.. yelah, dah kampung aku dekat jer dari sini.. dalam 1 jam perjalanan lah.. before ni kalau bawak Adam travel jauh pun, mesti papa Adam ada.. tapi kali ni aku bawak adam sorang-sorang.. Adam memang dah biasa dah duduk dalam car seat dia tu setiap kali pergi ngan balik dari rumah ibu.. tapi kali perjalanan jauh sikit... mula-mula tu dia happy jer.. main sorang-sorang dengan mainan dia.. pastu boring sikit main sembur-sembur air liur.. pastu dah lama-lama dia dah boring dah.. mulalah pandang-pandang mama yg tengah dirive ni suruh ambik.. pastu buat perangai, aku masukkan punting dia cabut balik.. macam mana ni Adam.. mama nak drive, pastu nak masuk puting Adam lagi... pastu dia tengok aku tak layan start nangis... aku tahan kan jer hati aku.. sambil-sambil tu aku pujuk dia.. "sabarlah Adam, mama drive ni.. kejap lagi sampai lah rumah nekma.."..dia nagis jugak.. ah, lantak lah.. aku buat donno jer drive... sampai rumah nekma baru mama ambik.. terus diam.. huhu, macam-macam betullah Adam ni... - pass -


... ni time bawak Adam temam nekma gie Jakel Sremban.. Adam sekarang dah pandai berjalan.. tak nangis langsung.. nangis time nak tido jer ...

3. Adam demam..

ni memang paling mencabar... Adam demam... demam rindu kot kat papa.. yelah, dah dekat 2 minggu tak jumpa papa dia... kalau setiap kali papa call, aku loud speaker bagi dia dengar suara papa.. huh, bising mulut dia borak-borak ngan papa... mengadulah tu kononya... actually, Adam memang jarang demam, selsema dan batuk... seingat aku last dia demam pun masa dia 2 1/2 bulan dulu... kira antibodi adam ni kuat jugaklah.. aku rasa ni sebab aku amalkan bagi dia makan jus kurma GENIUS tu...
nak jadikan cerita hari khamis haritu, badan Adam dah start panas dah.. aku pun bagi dulu stok ubat yang ada tu.. tengok pastu demam dia dah reda dah... pastu malam tu aku terjaga.. rasa badan Adam panas lagi.. cuakk oooooo.. dah lah aku tinggal sorang-sorang.. tengok suhu dia 37.. aku pun bagi dia ubat demam.. pastu letakkan cool fever kat dahi dia.. aku tepuk-tepuk dia sebab dia gelisah tak boleh tido... hidung dia tersumbat... dalam 1 jam mcam tu aku tengok dia tido.. pastu tengok suhu badan dia = 35.. oklah tu.. tapi aku pun kira macam tido-tido ayam gak lah.. kejap aku bangun ambik suhu bdan dia... aku takutt kot-kot nanti adam kena demam tarik-tarik tu... tapi alhamdulilah, suhu badan dia maintain jer...
siang tu aku hantar adam macam biasa rumah ibu.. cakap kat ibu kalau-kalau badan adam panas balik telefon... nasib baik sampai petang ok dah.. tak panas... malam tu badan adam panas balik.. nasib baik aku kat rumah mak aku... dia siap nangis-nangis lagi tak boleh tido.. selsema... kesian betul aku tengok Adam.. pagi sabtu tu terus bawak dia pergi klinik.. doktor kata demam biasa jer... mak aku kata dia demam nak besar.. lagipun dah lama tak jumpa papa dia.. rindulah tu... mak aku suruh aku selimutkan adam dengan kain pelekat papa dia... alahai, sian betul aku tengok dia... cepatlah balik papa.. adam dah rindu sangat kat papa ni.. mama pun rindu gakkk.. (mama rindu lebey, tapi cover guna nama adam hihi...)


... siannya Adam.. demam yer sayang ...

... muka budak yang baru elok demam ...

0 yang komen:

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com