Nuffnang Gadget

August 13, 2009

All About H1N1

ni antara info yang aku dapat dari email...
just nak share dengan kawan-kawan dan sebagai panduan untuk aku sendiri...

----------------------------------------------------------------------------

Mengapa Melayu Mudah Dijangkiti H1N1??


Tertarik dengan polemik mengapa ramai orang Melayu dijangkiti wabak H1N1 berbanding bangsa lain di Malaysia. Ada beberapa fakta yang mungkin boleh dijadikan rujukan. Fakta ini berdasarkan satu kajian yang telah dijalankan oleh pelajar-pelajar saya dalam tahun 2004. Kajian bertajuk "Pemakanan Sumber Vitamin C Dikalangan Rakyat Malaysia".

1. Hanya 8% peratus orang Melayu memakan buah buahan sebagai sajian harian mereka berselang dengan makanan utama mereka.
2. Lebih 80% orang bukan Melayu menjadikan buah-buahan sebagai makanan berselang dengan makanan mereka.
3. Kurang 12% orang Melayu mengambil sayur sebagai sajian wajib mereka didalam makanan harian.
4. Lebih 90% orang bukan Melayu menjadikan sayur sebagai hidangan wajib mereka didalam makanan harian.


Buah-buahan adalah sumber utama vitamin C dan juga sumber kepada beberapa bahan galian lain yang membina daya tahan badan (antibody).
Diharap fakta-fakta diatas boleh dijadikan asas mengapa ramai orang Melayu mudah dijangkiti H1N1. Malah ianya juga berkait dengan beberapa penyakit kronik lain yang rata-ratanya banyak melibatkan bangsa Melayu.

-------------------------------------------------------------------

Petua Untuk Dicuba: Juice Apple Hijau Untuk Rawatan H1N1


Terdapat makluman dari mulut ke mulut (tanpa bukti sains) bahawa juice apple hijau dapat menyembuh deman H1N1 selain antiviral penyakit tersebut. Ini adalah kerana antiviral akan diberikan kepada pengidap penyakit H1NI yang disahkan positif sahaja (mungkin pengumuman PM semalam akan mengubah proses pemberian antiviral ini). Bagi yang disyaki/suspect hanya ubat deman/selsema/sakit tekak sahaja akan diberikan selain dikuarantinkan. Oleh yang demikian, tuan/puan boleh mencuba juice aplle hijau di samping ubat yang diberikan , senang sahaja, cuma beli apple hijau dan blanderkannya, terus minum.Cubalah petua ini dan berdoalah kepada Allah, berkemungkinan serasi dengan badan tuan/puan. Petua ini sama seperti petua makan sup ketam untuk demam denggi, terbukti berkesan tetapi tiada bukti sains mengenainya. Menurut sumber (tidak dapat dibuktikan), juice apple hijau ini juga dapat menyembuhkan pengidap H1N1 positif (duduk wad).

Tidak salah mencubanya sebagai penyembuh sampingan selain ubat doktor. Jika tuan/puan mencubanya dan serasi menyembuhkannya dan dapat mencegah dari dijangkiti deman tersebut, sebarkanlah email ini untuk kesejahteraan semua.Jika tidak berjaya delete aje email ini, buat menyemak inbox aje kerana saya baru nak mencubanya.

Betapa peritnya untuk mendapat rawatan H1N1 buat masa sekarang, 2 -3 jam belum tentu tuan/puan dapat membuat pemeriksaan penuh. saringan awal memang cepat tetapi tidak banyak membantu sangat kerana tidak dibuat ujian sebenar. Klinik penuh sesak, tak percaya cuba pergi klinik Presint 9. Pengalaman saya di Hospital Pusrawi pun sama.

Cegah sebelum terlambat. pakailah mask ditempat sesak dan selalu cuci tangan guna (gel antivirus).

Sekian, cuba-cubalah, tak rugi apple hijau baru sebiji RM0.40 aje

---------------------------------------------------------------------------

Petua Yang Diamalkan oleh Orang Thailand Untuk Mengubati Selsema Babi...

Apa yang sy nak kongsi ialah cara mereka mengubati penyakit selsemababi.
bahan-bahannya adalah:
1. air kelapa
2. kurma
3. mangkuk

cara-caranya :
1. masukkan kurma ke dalam mangkuk
2. tuang air kelapa
3. biar sejam dua
4. minum air kelapa bersama makan kurma

------------------------------------------------------------------------------

p/s : untuk kaum-kaum wanita lak, cuba elakkan laki dari kena penyakit B1N1 2... hahaha, lawak jer tengok kat blog ShaifulSafar ...

3 yang komen:

nizza-abira said...

sedap pulak rasanya menu untuk mengubat tu :)

Watie Aziz said...

Tq for sharing dear. Semangat dah i pun beli Epal hijau..tapi terus makan...masamm... tapi makan jugak sampai habis.. ehhehee

~~@lyci@~~ said...

nizza:
hehe.. best kot air kelapa makan ngan kurma .. alycia pun xtry lagie..

watie aziz:
ubat punya pasal.. kena gak telan kan..

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com