Nuffnang Gadget

November 13, 2009

Berapa Jam Masa Diluangkan Bersama Anak??

baru-baru ni terbaca tajuk ni kat blog Viruspadu (ex-opimate aku dulu)... so, tetiba lak terasa macam nak buat entry yang sama kat blog aku... kadang-kadang kita pun tak pernah kira berapa jam ekk kita bersama anak-anak.. ni untuk hari bekerja lah yer.. kalau hari cuti tu tak acilah... dah confirmlah sepanjang hari dengan anak kan ... ok, aku nak start kira ni :

pukul 7.00 - 7.30- pagi :

- ni time Adam selalu bangun. Bila dia bangun jer selalu aku tengah bersiap-siap. Pastu bawak dia dalam bilik, sambil bersiap sambil tengok dia main. Time ni memang tak dan lah nak duduk-duduk bagai.. semua kelam kalibut macam lipas kudung.. yelah, nak kejar masa nak gie opis... Pastu buatkan susu, bagi minum susu dulu, tukar pampers.. kalau baju kotor tukar baju.. okey, siap... jom pergi rumah Ibu..

(jumlah : 30 minit)

pukul 7.30 - 7.45 pagi :
- kat dalam kereta hantar adam gie rumah ibu.. sambil bawak kereta, sambil tengok dia main ball.. kadang-kadang tengok mood dia jugak... kalau moody, dia duk diam isap puting.. kalau angin dia baik, mulut berceloteh macam mak nenek...

(jumlah : 15 minit)

petang : 6.00 - 6.15 ptg :
-ambik adam kat rumah ibu... sama aktiviti cam kat atas.. kat dalam kereta..

(jumlah : 15 minit)

6.15 ptg - 9.00 malam :
- kalau tak hujan, bawak adam main kat playground..
- kalau hujan, terus naik rumah.. lepas salin baju bagai, start layan dia tengok tv bukak Chanel 613.. time ni ada citer Pokoyo.. kadang-kadang bagi makan roti or biskut sbb petang ibu dah bg makan bubur.. sambil main-main dengan adam, sambil buat kerja (angkat kain, jerang air, masak nasi).. kalau papa balik lambat, tak masak ... kalau masak lauk, tunggu papa balik kerja, pas baton lak kat papa main dengan adam sebab mama nak masak..
- malam pulak lepas mandi & solat, main lagi dengan adam kat toto... pastu buat susu, tukar pampers, pakai stokin adam.. adam dah start nak tido... kalau papa ada kat rumah, papa selalu tidokan adam... kalau papa lambat balik, mama tepuk-tepuk adam sampai tido...

(total : 2 jam 45 minit)

Jumlah masa sehari : 3 jam 45 minit

Cukup ke korang??? korang pulak macam mana.. jom ramai-ramai kita share pengalaman.. kalau ada nak bagi pendapat, berkongsi idea pun best jugak... bioleh kita berdiskusi sama-sama kan ... sharing is caring !!

sekadar gambar hiasan :

... adam tengah layan citer kartun.. Tiger & Pooh .. siap baring depan tv tu tak tahan ...
... ni pulak tengah layan adam read book ...

aku yang kalau dah out memalam, papa yg jadi tukang tepuk adam,a.L.y.C.I.a

4 yang komen:

iedaLUVsham said...

betul tuh, aku mmg asik pk camtuh sblum masuk tdo, mmg kejap je ngan anak kat umah, malam penat...pastu mesti tdo...kalo de masa yang teluang mmg guna semolek2nyer bersama anak kiter kan :)

ezan said...

wah.. terus kira2 dan hasilnya sgt2 sekejap je kalo weekdays.. :(( ni yang rasa nk berenti keje duk rumah jaga anak ni.. huhuhu...

~mama danish~ said...

mmg x ckp masa.....cian danish!!

ida kuar umah pkl 6.30pg dan smp umah pkl 7.30mlm...13 jam kat luar. balik umah, main2 ngan danish jap dlm pkl 10mlm dia dah nak tdo.. x kan nak ajak dia main smp tgh mlm kan, sbb kita pun sok nak keje gak...

2 yg ida tggu sgt weekend sbb dpt main ngan anak...kdg2 sp terpk nak dok umah jer...

~~@lyci@~~ said...

ieda:
yup betul.. kualiti yg penting, bukan kuantiti..

ezan:
kalau duduk rumah kang mcm tak besh pulak laki kerja cari rezeki.. skrg semua perlukan duit duit duit..

mama danish:
wow lagi lama, 13 jam.. takpe, yg penting gunakan masa yg ada tu dgn danish..

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com