Nuffnang Gadget

June 1, 2010

Petua : Cara Menjaga Brooch ..

korang pernah tak mengalami situasi brooch korang hilang batulah... jatuh batu lah... lagi-lagi brooch yang kita sayang kan... alycia pulak kalau dah hilang batu, mesti macam dah tak best nak pakai lagi... mesti rasa macam dah tak cantik dah brooch tu... alamatnya terus ajer buang dalam bakul sampah, beli baru huhu... ok, jom alycia nak kongsi petua supaya batu brooch tu tahan lama dan tak jatuh... petua ni alycia dapat dari rakan merayapku = TiniHani dan Ct Fatimah... lama dah diaorang buat entry, cuma sekarang ni baru alycia sempat nak share kat sini...

Bahan-bahan :
  • Brooch
  • Kertas / surat khabar
  • pengilat kuku - beli yg murah-murah pun takpe. 1 botol tu tahan lama.

Cara -cara :

  • Mula-mula ambik brooch korang dan alas dengan kertas / surat khabar. Lebih elok kalau korang dapat duduk bawah kipas.

  • Ambil pengilat kuku dan sapu pada batu-batu tu.
  • Letakkan bawah kipas biar cepat kering. Dan boleh digunakan.

Amacam, senang ajerkan... lepas ni pasti korang tak kan ada lagi masalah batu brooch yang tercicir atau tercabut... Tapi kalau nak tercabut nak buat camne kan... maksudnya nak suruh korang ganti barulah tu hehe... tapi at least dapat jugaklah bertahan untuk jangka masa yang lama... ok, selamat mencuba ye ;)

Aku punya brooch manjang hilang, rupa-rupanya Adam dah campak dalam bakul sampah huhu,
a.L.y.C.I.a


3 yang komen:

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

betul..betul..betul..
sgt setuju!penah cuba jugak seblom neh n sgt berkesan :))

b.O.n.d.a said...

nice infO!!!
ni tak sabau nak cube nih!!
=)

~~@lyci@~~ said...

Sweetmama:
betulkan...

bonda:
mesti cuba tawww..

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com