Nuffnang Gadget

October 27, 2010

20.10.2010...

cantikkan tarikh tu... sesungguhnya 20.10.2010 meninggalkan kenangan yang amat mendalam bagi alycia... ada cerita yang gembira... ada jugak cerita yang sedih... mungkin ramai yang dah tau pasal cerita sedih tu... tapi takpelah, biar alycia bagitau cerita yang gembira dulu...

cerita gembiranya adalah kebetulan sambutan hari ulangtahun kelahiran mama alycia adalah jatuh pada 20.10.2010 ... selamat hari lahir yang ke-54 tahun mama... cuma tak dapat lagi nak celebrate dengan mama.... nantilah, this week kalau balik baru boleh celebrate.... sesungguhnya kami smua sayang Mama... alycia memang rapat dengan mama sebab alycia anak sulung... apa-apa mesti mama alycia carik alycia dulu... cerita sedih, cerita gembira kami kongsi bersama... lebih-lebih lagi selepas arwah ayah meninggal tahun 2004 yang lalu... lagi kami bertambah rapat...

... alycia with mama alycia ... picca masa raya dulu ...

dan yang cerita sedihnya adalah pemergian ayahanda mertua alycia ke rahmatullah pada 20.10.2010 jugak.... memang kami tak sangka, arwah pergi dalam keadaan mengejut.. tak sakit apa pun... baru ajer kami sama-sama pergi menghantar rombongan bertunang Abang Ipar ke Kuala Kangsar 2 minggu lepas.. memang tak nampak apa-apa yang ganjil pun kat arwah... masa pergi Kuala kangsar dulu, memang kami pergi anak-beranak... takde orang lain pun... dan masa tulah dapat bergambar kenangan satu family... gambar terakhir yang diambil bersama arwah ....

... inilah gambar kenangan kami sefamily bersama arwah ayahanda mertua alycia... family besar en ajip...

ada jugak yang nak tau cerita kenapa arwah meninggal kan... malam Selasa tu, hanset en ajip bunyi... alycia angkat sebab en ajip dah tido.... time tu pukul 11.00 malam ... kak ngah call kata ayah masuk ICU.. kritikal.. tak sedar diri... lepas tu, alycia bagi tau en ajip... en ajip kata takpelah, tunggu dulu... sebab sebelum-sebelum ni pun pernah jugak dapat call macam tu... tapi ayah just masuk wad biasa.... dan bila sedar masuk air ajer... tapi alycia rasa tak sedap hati.. cakap kat en ajip, jom lah kita balik... rasa tak sedap hati ni... terus en ajip kata kemas-kemas lah.. terus balik... entah macam mana masa kemas-kemas baju tu, alycia capai jugak sepasang baju kurung... tak tau lah kenapa... selalu kalau balik kampung mana pernah bawak baju kurung kan...

kami bertolak pukul 12.00 t.malam dan sampai di Hospital Kuala Pilah dalam pukul 2.00 pagi... masa sampai tu semua adik-beradik alycia dah ada... cuma kakak yang sulung on the way dari Johor Bahru... masa melawat ayah, memang ayah dah tak sedar diri... bergantung pada mesin pernafasan... condition ayah masa tu lemah sangat... doktor kata dia akan berusaha sedaya upaya...

dalam pukul 3.00 pagi lebih macam tu, kami balik ke rumah mertua... abang ipar alycia yang jaga ayah di ICU... pukul 7.00 pagi dapat call dari hospital... kakak suruh kami semua datang sebab ayah dah semakin lemah... jantung ayah dah 2 kali berhenti masa kami balik rumah tu... sampai di hospital, doktoR pakar jumpa keluarga terdekat... doktor cakap ayah dah takde harapan... sekarang dia bergantung pada mesin pernafasan sahaja... dan doktor suggest ayah di bawa ke rumah... memang sedih time tu.... tapi kami masih menunggu kalau tetiba ada keajaiban berlaku... tapi Allah lebih sayangkan ayah... ayah mertua alycia menghembuskan nafas terakhir pada jam 2.15 petang... dan baju kurung yang alycia bawak tu memang pun dipakai masa hari arwah meninggal...

... gambar arwah dan mak masa majlis tunang Abang Ipar alycia ...

... picca raya tahun lepas bersama Adam ...

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman... Amin ... Alfatihah untuk Arwah Mohd Ali Bin Adam (1941 - 2010)...

lepas ni senang nak ingat tarikh arwah ayah mertua meninggal ... sebab sama dengan tarikh lahir mak alycia ...

a.L.y.C.I.a

9 yang komen:

LyNn HaMzAh said...

al-fatihah...semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan yang beriman...amin...

Jemari Seni said...

Al fatihah semoga rohnya dicucuri rahmat Amin!

mekchu said...

senang dia pergi.. Tuhan tu lebih sayang kan dia.. biarlah dia pergi alycia.. tp jgn lupa sedekah fatihah, yassin.. itu lah yg kita sbg anak2 bleh buat utk dia di sana.. oh, tetiba teringat kat arwah abah.. al-fatihah..

mummy_ayu said...

al fatihah..tul kata mekchu..senang ajer dia pergi....moga rohnya dicucuri rahmat..amin...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

al-fatihah...semoga arwah ditempatkan dikalangan org² beriman.

~~@lyci@~~ said...

tq smua.. alfatihah..

Anonymous said...

terasa sedih lak kt opis arini...
huhuuhu


~aku yg sayangkan Arwah~

Cantekk said...

Al-Fatihah,,smg roh beliau dicucuri rahmat n dtempatkan dikalangan org2 beriman,,

Epi bday to makcikk =D

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

sweet baju pink tu...suka la

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com