Nuffnang Gadget

December 3, 2010

Pulau Ketam ...

setelah beberapa hari buat entry teka dan teka lagi, akhirnya baru keluar entry betul-betul pasal Pulau Ketam... oh, ada ekkk yang tak tau pasal Pulau Ketam tu... Pulau Ketam adalah sebuah pulau perkampungan nelayan.. terletak di Pelabuhan Klang... kalau nak ke sana ambik jeti di Pelabuhan Klang (sebelah stesen Komuter Pelabuhan Klang) dan ada feri yang ke sana ... tiket dewasa RM 7.00 dan kanak-kanak RM 4.oo kot kalau tak silap ... perjalanan dari jeti Pelabuhan Klang ke Pulau Ketam adalah 30 minit... 99% yang mendiami Pulau Ketam tu adalah kaum Cina ... dan kat sana kalau nak menginap ada hotel-hotel bajet ... nak tau lebih lanjut klik kat SINI ...

apa yang best kat Pulau Ketam??
1. memancing bg yang suka memancing
2. bagi photografer mmg best ... sebab view yg cantik... boleh shoot sunset dan sunrise ...
3. achitecture - kebanyakan rumah senibinanya adalah rumah kayu ...

macam mana tetiba boleh ke sana (hari Jumaat pukul 8.00 malam) :

si isteri : papa, esok pergi shoot kat lalang ekkk.. mama nak pakai gaun putih tu (nanti alycia cerita pasal gaun putih lak hehe)..

si suami : kita pergi Pulau Ketam nak ...

keesokan harinya (Sabtu pukul 7.00m pagi)

si isteri : papa, jadi tak pergi Pulau Ketam...

si suami : jadi...

terus siap-siap paking... tipon hotel nasib baik ada bilik ... berdesup ke Pelabuhan Klang... see, semuanya unplan...


... mama & Adam di dalam feri ... sejuk giler dalam feri ni... semua majroti penumpang cina .. kami bertiga jer Melayu ...

sampai hotel, check in dan sewa kenderaan....

tadaaaa... inilah kenderaan kami ...

... papa & Adam ... siap ada baby chair lagi .. comey ...

kat sini kenderaan utama memang basikal ... tak kan nampak kereta ... motor sesekali ajer ...

... jalan-jalan ... kiri kanan penuh dengan kedai, kedai makan ... nasib baik lah ada 1 kedai makan melayu kat sini ... kalau tak memang kebulur lah kami ...

... jalan-jalan lagi ... cantikkan view ...

... ini memang pemandangan yang digemari oleh seorang photogh ... sebagai isteri photogh, i pollo ...

lepas makan tengah hari adam dah kepenatan... terus tido kat hotel... dan bermula lah acara photoshoot mama dengan gaun putih (nanti next entry lah pasal photoshoot)...

... ni photoshoot Adam.. sajer pakaikan dia baju tido.. comey pulak tengok dia dengan barney dia tu ...

sebelah petangnya, aktiviti melayan sunset ... time memang photografer kumpul kat jeti ... tunggu sunset ...


sebelah malamnya pulak, kami just rehat-rehat ajer... merehatkan minda dari hiruk-pikuk kota metropolitan ... tapi korang jangan tak tau... time ni lah kat sini baru havoc... sana sini orang kayuh-basikal.. time ni kedai-kedai makan memang full ... yelah, diaorang kan nelayan, so bila malam takde aktiviti lepas balik dari laut, lepak-lepak lah kat kedai kopi... dah macam kat Shang Hai pun ada jugak alycia rasa ...

... lautan basikal di sana sini ...

ok, ni ajer cerita hari pertama di Pulau Ketam..

hari esoknya, next entry please ....

dan penutup, gambar kami sefamily ...


eh, mama & papa pun nak romantik gakkkk... chewahh...


sekian dari visitor Pulau Ketam ...


a.L.y.C.I.a

14 yang komen:

~ayu.oyie.yuna~ said...

Salam alycia~
a'ah ,mmg x tau pasal pulau ketam..
cantiknyee..;)

LyNn HaMzAh said...

selama duk kat rawang, lynn tak pernah pun pergi ke pulau ketam tu...nampak menarik jer...

mekchu said...

pulau ketam? wah.. tak pernah dgr lagi.. best gak idea nak gi bercuti kat perkampungan nelayan.. naik basikal tu paling jeles.. bleh cuba nih... next entry pls..

ezan said...

cantiknya... xsabar nk tgk gamabr lagi. we want more!!!! hehehehe...

lily azliyana @ mama zara said...

baru tau pasal pulau ketam ni..menarik ek..hehe

Faizaharis2 said...

haha tanye member pulau ketam ktner? dia kata tah..ganu kot?? ahaksss....mmg tak tau pun ada pulau ketam ni... igt kt klang tu tepi2 pelabuhan jek.. takyah nak naik2 bot/feri ...oooo ini laa pulau ketam ek? baru ku tauu...

mummy_ayu said...

bestnye dpt hubby suka amik gambar...and tak busy...
cepat la..nak nengok PS..

damha said...

bestnyer..ingat nk gi jln2 kat sane le...he3333

Nana said...

wow cantik la tmpt ni

Farra Dhelina said...

nice shoot la sis!

gadisBunga said...

salam.

minat pulak pasal entri ni sebab tgh surf pasal sunset kat jeti pulau ketam.

tapi situ nampak ke sunrise? :)

Fuaat Khamis said...

Bru lps bersantai smbil mmcing 01-02feb12 dgn geng2 opis@family d p.ktam. kami sewa hotel d sea lion.hrga boleh tgk website. Bwa bhn2 mentah mmsak n bbq di situ.kami sewa 2 bot mmancing di skitar lubok2 di area p.ketam.mmg best.berbaloi2 dgn ikan pari@tebal pp@tuka@tanda@semilang@bulan@dll.

Fuaat Khamis said...

Ralat: 01-02 Feb13

Fuaat Khamis said...

Bru lps bersantai smbil mmcing 01-02feb12 dgn geng2 opis@family d p.ktam. kami sewa hotel d sea lion.hrga boleh tgk website. Bwa bhn2 mentah mmsak n bbq di situ.kami sewa 2 bot mmancing di skitar lubok2 di area p.ketam.mmg best.berbaloi2 dgn ikan pari@tebal pp@tuka@tanda@semilang@bulan@dll.

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com