Nuffnang Gadget

January 3, 2011

Mintak Pendapat Korang....

entry pertama 2011 ni dah start dengan entry sentap-sentap huhu... bukan sentap dengan laki aiiii, tapi sentaap dengan Adam Zikry huhuu .... perasan sejak dah besar ni perangai Adam lain macam sikit... dia nak kita ikut kemahuan dia... kalau cakap no ke, tak boleh ker, jangan ker... mulalah dia mengamuk.... menangis sampai nak pengsan huhu....

macam harini memang seharian tinggal dengan dia.... sebab alycia cuti sampai esok pengasuh adam cuti... anak dia start sekolah... lepas tu dah cuti lama, tinggal dengan dia lama, mulalah naik lemak... semua nak kena ikut cakap dia... macam tadi dia nak tengok Upin Ipin kat laptop... mama kata tak boleh, esok baru tengok... mulalah menagis... alycia diam ajer, malas nak marah.... tahan sabar... sebab tak nak lah gunakan kekerasan kalau boleh.... tapi tak nak diam jugakkk huhu.... sampai menangis dah muntah baru senyap... pastu terus tido ....

macam mana ekkk nak mengajar anak supaya boleh cakap tidak... pernah terbaca kita jangan ikut kemahuan anak... tapi kalau tak ikut, menangis melalak-lalak tak tahan huhu.... boleh tak bagi tips supaya anak boleh terima perkataan TIDAK.... korang yang dah ada pengalaman tu boleh tak bagi pendapat kat alycia... alycia bingung sangat ni.... tak tau dah nak buat macam mana....

tolong ekkk korang.... tengkiu in advance kat korang....

a.L.y.C.I.a

13 yang komen:

ieda said...

dik .. anak2 kecil memang mcm tu dia x paham lagi .. kalau dia dah mula memahami sure dia akan tahu makna TIDAK ..
kalau dia nak kita beri tapi sebelum beri kita cuba terangkan pada dia kenapa kita x bagi .. kerana penerangan itu penting , kita ajar dia memahami dulu baru kita ajar dia ikut cakap kita ..
kalau akak .. masa dia kecil kita bagi apa yg dia nak .. tapi dgn syarat kita tahu mcm mana nak elakkan dari dia nak kan sesuatu benda itu .. sbb dia x paham kenapa kita x bagi .. yg dia tahu hanyalah dia nak .. jadi kekerasan x akan membawa kemana .. hanya akan menyimpan dendam dlm hati dia dan perasaan membenci kita ..
itu pandangan akak yg ada anak 3 :) .. insyaallah x de ibu yg nak anak2 dia menangis ...

CatlinaFly said...

rasanye budak2 memang gitu kot..e-ein pon sama...time angin dia baik, dia tolong ambilkan remote tv, ambil bantal, selimut, tudung kita bla bla...

bila time hangin kus2 dtg, dilemparnye semua barang , hentak2 kaki patu melalak high pitch!

Puteri Mona said...

zur, try alihkan pehatian dia ngan mende lain. cthnya kalau tamo kasik dia tgk upin ipin n dia nanis nak jugak, dokong dia bawak pi dapor kasik biskot ke apa2 jekla yg dia suka. So dia akan lupa kejap. Ajak dia main mende lain ke. Kalau ckp no jugak dia takan denga punya sbb lam ati nak sgttt :)

cantekk said...

lau dia mlalak2 jgk kan,., ha kzura wat jek aksi pensan dpn dia.., ha nak upinipin ke nak mama pensan??

;-D haha ape punye petua daa...

Farra Dhelina said...

yup setuju mcm kak ida ckp tu..

so far mirza, boleh terima lagi perkataan tidak..sebut je nama abah dia..dh fhm dah..

mekchu said...

zura.. sama lagi.. baru2 ni mekchu pun sentap ngan micah tau.. perangai dia betul2 menjadi skang ni.. tak pernah2 nangis teresak-esak tu.. smpaikan papa dia ringan tangan dah.. degil kemain dia skang.. dah cuba guna pendekatan lembut tp tegas... tak berjaya..

sedih kan anak x nk dgr cakap ni.. rasa mcm tak dpt jadi ibu yg baik.. komengaaaa...

chugie said...

sama kot dengan fatin jugak.. ckp lah no ke, tak boleh ke.. die tetap nak jugak..

kadang tu tension gak espc kalau nk barang. haih.. mcm2..

~~@lyci@~~ said...

tq kpd smua... insya allah, alycia cuba praktikkan... sharing is caring kan..

BabyIbu said...

hmm ammar pn sama je perangai. selalu yana akan cb untuk explain knapa tak boleh tapi kalau dah naik sheikh tu explain apa pn tak masuk telinga dah. kalau mcm tu selalu tarik perhatian die ke benda lain la. Ynag tu jadi juga.

~~@lyci@~~ said...

BabyIbu :
tq komen kat sini.. tq jugak bg pendapat.. setelah dipraktikkan, alihkn perhatian tu nmpknya menjadi.. tq ;)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

biasa budak2 suka mencuba ape yangdilarang, lagik kita larang lagik dibuatnya kan...sama lah cam balqis...tak lama nanti dia ok la tu saba ye

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

biasa budak2 suka mencuba ape yangdilarang, lagik kita larang lagik dibuatnya kan...sama lah cam balqis...tak lama nanti dia ok la tu saba ye

Cyda Acme said...

Adli pon sama jek perangai camtuh. Budak2 kan. lagiklah plak dah ader adik. Dia pon nak kan perhatian lebih. Selalu yg aku buat alihkan perhatian jeklah. Tunjuk kat dia benda2 yg dia tak pernah nmpk or bg jeklah dia mkn biskut ke ... roti ke ... coklat ke ... bila pk balik dah cam bg rasuah plak hu3. Sbb sblm nih aku pernah marah tp tak jln, apatah lagik nasihat. so pk cara nih jeklah yg takat nih mmg leh pakai pun :D

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com