Nuffnang Gadget

April 25, 2011

Ada Jer Idea Nak Tulis Blog...

pernah suatu hari member Alycia tegur... dia kata "kau ni, ada jer benda nak tulis.... ada jer idea... aku ni puas perah otak apa nak tulis kat blog".... entahlah, kadang-kadang Alycia rsa, idea nak tulis tu datang spontan... tetiba ada idea... kadang-kadang sambil-sambil buat kerja kat rumah tu datang idea nak tulis apa... meh alycia share kat sini macam mana Alycia dapat idea nak menulis kat blog :

  1. Biasanya kalau weekend memang semua orang akan ada aktiviti masing-masing... nak pergi shoping, pergi makan angin, pergi kenduri kawin, besday party... ni smua bole jadi bahan nak tulis kat blog... kalau every weekend tu sampai 2 @ 3 event, dah boleh kumpul entry untuk 1 minggu... lagi happening sebab letak dengan gambar-gambar sekali hehe... yang ni Alycia rasa majoriti ada idea nak tulis hari-hari... betul tak???

  2. Siapa yang penjoin contest tegar tu, memang lah satu bonus bila tetiba nama naik termenang contest, termenang giveaway... memang automatik akan jadi bahan entry... so, save entry untuk haritu... tak payah nak perah kepala nak fikir entry apa nak tulis haha.... tu, termasuk aku lah tu haha..antara blogger yang selalu buat semestinya ratu CGL =  Nana, Cutemum, Mama Tisya...

  3. Kalau tak tau nak tulis apa, cuba alert dengan berita sensasi atau berita semasa... biasanya Alycia akan alert dengan topik-topik yang related dengan blog Alycia.. sebab blog Alycia lebih kepada blog peribadi kisah anak, kisah kecantikan... so berita semasa macam ni boleh buat entry... contohnya dulu Alycia pernah buat entry pasal Botol Susu BPA Free... tu semua idea dari berita semasa sebab ada kaitan dengan anak... majoriti pembaca blog Alycia pun semua yang dah jadi mama kan... so, boleh jadi panduan.

  4. Kalau korang suka pergi makan-makan, kaki makan... ni pun bole jadi entry jugak... ramai jugak blogger yang buat entry makan-makan ni... macam Mama TisyaNana ... kat sini bole jadi panduan bagi sesiapa yang nak carik tempat makan best-best... kat blog Alycia sendiri pun ada segmen Jalan-jalan Carik Makan... tapi lama pun tak update... adoii...

  5. Idea spontan yang datang tetiba... contohnya macam ada soalan kat komen... bila banyak sangat orang soal, lagi senang nak jawab buat 1 entry... alycia pernah jugak dapat idea spontan macam ni... pernah dulu orang tanya pasal tudung, lagi tanya pasal Nuffnang Analytic... ni semua boleh jadi entry... 

  6. Bila blog korang ada jalankan bisnes online... kalau korang tak nak create blog bisnes, boleh jugak selit-selitkan sikit pasal produk... so, at least orang tau korang ada buat bisnes... macam alycia, dalam seminggu mesti ada entry pasal Premium Beautiful...

  7. Pasal idea spontan yang memang betul-betul spontan... maksudnya macam kita tengah drive time hujan.. pastu nampak ada accident... kat sini secara spontan korang akan rakamkan kejadian tu... dan boleh jadikan entry sebagai panduan... tak pun, boleh jugak buat entry pasal keselamatan jalan raya masa hujan... ni kena search dululah kat pakcik google nak carik bahan-bahan nak tulis... tapi tu memang idea spontan..
-- letak ajer gambar Adam Zikry yang tersengeh ni sebagai penyeri entry haha --

okay, tu yang Alycia dapat share... ni pun salah satu idea spontan nak tulis entry di petang hari haha...

a.L.y.C.I.a 

6 yang komen:

Nana said...

heheh saya sangat suka entry ini
mcm kita lak..
klw weken tu ada aktiviti bersama family
so ada la bahan utk dijadikan cite..
klw x pon
bak kata alycia
klw menang ga / contest
dah jadik penyelamt entry utk aritu
mcm arini lah...dah siap2 wat autopublish..sekali ada menang ga..
so terpaksa di tunda kan entry yg siap wat tu ke esok hari heheh
kdg2 menda2 spontan..cite psl anak..cite pasal artis..cite pasal kita bengang ngan org..seme tu bole menjadik bahan

ieda said...

yes setuju ! .. kdg2 tu buntu .. tapi bila ada idea .. terpaksa buat draft je ..

akak x pandai nak tulis2 bagi idea nie .. selalu tu tgk pic baru dpt idea nak tulis :))

Faizaharis2 said...

ye betul3... setujuuu3...
tp kalo time takde idea...huhh memang 1 hari tak ber update laa jawab nyerr....

CatlinaFly said...

heheh tq for the tips..sy lak, tgh kekeringan idea...campur busy semedang!

etiey.com© said...

betul.. kadang yang merapu raban pun leh adi entry.. hahha ada ke idak orang baca belakang citer kan.. y penting terakam... hahhaha.. yang aktiviti wekend tuh rasanya kebanyakan blogger tulis kan

~~@lyci@~~ said...

nana :
tq sbb bersetuju dgn alycia.. menang contest/ga mmg jd penyelamatkan hehe..

ieda:
smua bergantung pd kreativiti masing2 kan kak.. kdg2 kalau malas letak ajerlah gmbr.. entry jugakkan hehe..

faizaharis2:
tq ;)

catlina:
cpt2 carik idea hehe..

etiey:
mmg suka kalau weken ada xtiviti kan ;)

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com