Nuffnang Gadget

April 15, 2011

Tutorial Nuffnang Analytic ...

Alycia nak menjawab soalan dari eB ezrin dari entry Hot Mama Melayu tu : 

eh camner nk wat kater kunci tuh?... nak carik graf tuh kat ner?... eB blur nih.. ;p

okay okay... takmo blur-blur.. meh alycia merungkaikan kebluran yang timbul... kita kongsi sama-sama... sharing is caring kan...

okay, bagi sesiapa yang dah daftar Nuffnang, add blog dalam Blog Manager, akan dapat membuat analisis blog masing-masing berdasarkan pada Nuffnang Analytics ... apa yang ada pada boleh kita lihat pada Nuffnang Analytics ???
-- inilah item yang boleh kita tengok berdasarkan Nuffnang Analytics --

dan setiap item ni, boleh dipilih mengikut tempoh masa :
  • Hari Ini
  • Minggu Ini
  • Minggu Lepas 
  • Bulan Lepas
  1. Analitik - untuk melihat view blog hits ke blog kita. Hits ni dipaparkan untuk Paparan (view) dan Unik (unique). 
-- ni blog hits alycia untuk 1 minggu ... masih tak capai target 100++ sehari huhu .. yang sikit tu adalah time wekend Sabtu Ahad... tapi ada jugak lah yang jenguk.. tengkiu tengkiu --

2. Lokasi Pengunjung - akan tunjukkan percentage lokasi negara visitors yang masuk ke blog kita.

-- ni lokasi visitors yang masuk... wow, cayalah... ada oversea u ... US, UK, Singapore --

3. Kata Kunci - akan paparkan feveret kata kunci yang selalu visitors search dan masuk ke blog kita. Ni macam search kat Google, cari key word 'Hot Mama", pastu akan paparkan senarai page yang sama dengan kita search. Pastu bila user klik link blog kita, so kata kunci tu akan dikira di dalam Nufnang Analytics.

-- ni kata kunci untuk minggu ni --

4. Rujukan Pautan - link yang selalu berkunjung or refer ke blog kita

-- cuba tengok... siapa referal yang paling tinggi ... jeng jeng jeng --

5. Komuniti Baru -  visitor yang berdaftar dengan Nufnang akan dipanggil sebagai Nufnangers... so, bila ada Nuffnangers yang visit kita punya blog, secara automatik kita akan nampak siapa yang selalu visit blog kita. Baru tau oh si polan ni masuk lah... eh, yang ni pun masuk jugak kat sini... ha, kira macam tulah...

-- ni antara komuniti baru yang masuk ke blog Alycia untuk minggu ni --

harap-harap smua faham dengan apa yang alycia tulis ni... kalau tak faham, mintak ampun bukkk... saya tak pandai nak tulis ayat buku hukhuk... Sharing is caring !!

a.L.y.C.I.a 

5 yang komen:

Wan Adawiyah said...

tq2 skg dh faham mendalam...;-)

@in said...

paham cikgu.... hiks...

fyna said...

tq for that info...





jom singgah n follow belog fyna.
ade segmen.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

mekchu said...

x de pun gmbr mekchu kat situ :) hari2 masuk.. ni hari ahad org tgh syok layan melodi pun mekchu masuk...

Farra Dhelina said...

suka tgok summary ni semua..baru kt leh tau org keluar masuk blog kita bape ramai kan

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com