Nuffnang Gadget

July 6, 2011

Sabah : Kota Kinabalu... Here We Come !!

kami selamat sampai di Terminal 2 Kota Kinabalu tepat jam 3.20 petang... masa ni di KK hujan renyai-renyai... selepas buat check in di kaunter (kena beratur panjang sebab Imigresen keluarkan surat apa ntah aku tak ingat, lepas tu surat tu kena simpan dan kena pulang balik time nak balik nanti) ... settle semua urusan tibalah masa untuk berangkat ke....
;
;
;
;

KUNDASANG

kenapa kami pilih Kundasang di hari pertama??? sebabnya Alycia dah book chalet kat Kundasang (daily rate on weekdays adalah RM 80/nite ... chalet ni adalah J. Residence ... kami dapat view pasal chalet ni pun dari blog Suziey dan Nana... so, hari pertama eh silap.. malam pertama kami di Kundasang ... sebelum bertolak ke KK, kami dah dapat contact person di sana untuk urusan sewa kereta... nanti details smua Alycia bagi last entry nanti ... memula ingat nak suruh orang tu hantar... dia charge RM 75/person... kalau 2 orang dah RM 150.00... lepas bincang dengan en ajip kami decide sewa kereta... kereta yang diberi adalah Proton WAJA dengan harga RM 180/day... so, bergaya lah kami dengan kereta besar...

kami bertolak dari KK ke Kundasang jam 4.00 petang.. kat KK tu kalau pukul 4.00 petang dah macam pukul 6.00 petang... dengan guide dan map yang diberi oleh contact person tadi, kami bertolak sendiri ke Kundasang... memang time ni tak boleh nak tido... sebab tugas co-pilot kena tengok jalan dan ikut map.. tapi memang hampeh, memang tak pandai langsung tengok map... tak sama pun jalan dengan map huhu... en ajip ikut jer cakap guide tadi terus jer.. terus jer hehe... sampailah kat stesen minyak SHELL untuk isi minyak..

masa Alycia beli air kat stesen SHELL tu alycia tanya kat adik kaunter tu.."dik, macam mana ekk nak pergi Kundasang.. akak ikut map tak tau jalan la...".. terus adik tu cakap "ha, ni kak map yang paling senang.." dengan berbekalkan map adik tu bagi, alhamdulilah kami mengikut jalan yang betul... terus kan perjalanan ke Kundasang... cuma sampai di Tamparoli jem sikit... masa tu pukul 5.30 petang... budak-budak balik sekolah (maklum la hari Jumaat)... hari dah gelap macam pukul 7.00 malam... hujan pun dah renyai-renyai... 

dan kami menaiki jalan ke Kundasang dalam jam 6.00 petang macam tu... time tu dah gelap, kabus tebal... memang mata pandang kat jalan jer... doa-doa dalam hati jangan la jadi apa-apa... hujan dah lebat pulak tu huhu... memang scary time tu... nasib Adam pun terlelap... so, aku boleh bantu en ajip tengok jalan... time tu memang tak sempat nak keluar kamera ke apa... dalam ati nak cepat sampai... perut lapar sebenarnya sebab tak berhenti makan kat KK tadi... jalan ke Kundasang ni macam jalan ke cameron... naik bukit, turun bukit... berliku-liku... rasa macam jauh sangat, lama sangat perjalanan... dan alhamdulilah, kami sampai di chalet J.Residence tepat jam 8.00 malam... phuiiiiiiiii, 3 jam perjalanan yang mendebarkan... tu pun terlajak ke depan.. nasib dapat telefon chalet tu tanya tempat kat mana...

lepas ambik kunci smua, letak beg, kami keluar carik kedai makan... memang Kundasang malam tu dibasahi hujan... tak nampak langsung view macam mana kat sana... nasib jumpa kedai makan kat pekan Kundasang... masa tu baru lah nampak muka en ajip hepy sikit... kalau tak tadi dalam kereta muka ketat ajer.. aku pun takut nak tegur huhu....

malam tu kami tido di Kundasang dengan kedinginan... Adam mula-mula meragam tak boleh tido... sebab dia takut bunyi air hujan kat atap tu... selubung 3 beranak dengan selimut tebal... mama & papa ada honeymoon ke takde.. opsss ...


aikkkk, tetiba dah pagi kat Kundasang... ceteka Alycia ambik gambar ni pukul berapa???
;
;
;

pukul 6.00 pagi...
dah terang macam pukul 7.00 pagi...

-- letak picca Adam sebagai penyeri dulu hehe --

notakaki : bagi sesiapa yang nak ke Sabah dan plan bermalam di Kundasang, better ambik flight pagi.. so, sampai dalam tengahari... takdelah rushing sangat nak ke sana... sebab perjalanan dari KK -> Kundasang dalam masa 3 jam... yang part ni aku silap.. patutnya aku plan ambik  flight awal sikit..

pasni di hari ke-2 ada cerita lebih menarik lagi dan gambar-gambar yang lebih warna-warni... mengancam jiwa... awwwwww

tungguuuuuuuu ;)

a.L.y.C.I.a

9 yang komen:

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

http://andrik-mcvean.blogspot.com/

mummy_ayu said...

best tu...oo..stay kat chalet yg Nana & Suziey duduk tu ek..memang cantik..

PinKy MoMMa said...

wahh jauh gak eh alycia?
igtkan turun airport tu dh nampak tempat2 menarik dia ;)

almaklum x penah pegi hehehe..
we want moreee!

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

wah 3 jam tu dh macam Kl ke tangkak johor hehhe ..bila la dpt merasa pi KK ni huhuhu bestnyee

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

huhu..aritu gi KK memang tak der niat pun nak ke kundasang...sebab hubby tak suka kot tempat2 adventure macam ni....tapi memang sgt cantik kundasang ni....insyallah...tahun depan gi KK lagi, may be ke sini kot...

Kyra said...

nampak adam macam umur 5 tahun dah...

Nana said...

hehehe btol mmg cuak
kita gerak dari KK ke kundasang kul 6 kul 8 baru sampai cuak gile
kul 6 dah gelap ngan kabus tebal ujan plak tu jalan bengkang bengkok pastu terlajak xnampak chalet tu yg terlindung kan
nak trun chalet tu gile curam takot wooo hehehe
tp pg2 sejukk kan xmandi ktorg hehe

Mama Gee said...

alcia leh tak bg budget...hehe agak2 jelah..kalo nk bercuti kat sana kena bawak duit berapa juta? hehee

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com