July 14, 2011

Sabah : Syorga Mutiara... Syorga Seafood...

ok, sambung balik pasal holiday Sabah... eh, Alycia tak buat-buat lupa... banyak lagi nak cerita dan nak kongsi dengan korang ni... seperti yang korang sedia maklum, bila sebut sabah jer mesti dah terbayang PEARL... kalau jalan-jalan kat Sabah, tak sah kalau tak shoping mutiara kan... dan disebabkan aku adalah seorang pompuan yang memang tak boleh lari dari aksesori ni, kenalah laki aku pun terjebak sama masuk kedai aksesori hehe...

-- macam-macam saiz, macam-macam color... ada dari air masin lah, air laut lah.. ntah, aku pun tak faham.. yang penting aku beli jangan tak beli... tapi memang murah kat sana kalau nak dibandingkan harga kat sini --

-- ni gelang-gelang manik pulak.. ada cat eye lah, fish eye lah --

-- sempat en ajip skodeng bini dia tengah sibuk pilih pearl --

ok, ni tips dari orang Sabah sendiri yang sempat aku tanya... dia cakap kalau korang nak beli aksesori macam mutiara, kristal... tak payah pergi kat Pasar Filipine tu sebab harga dah mahal kat sana... sebab dia orang dah bajet memang stok pelancong yang datang kat situ... better korang beli kat kedai tepi-tepi jalan tu... lagi murah dan cantik-cantik.. tak pun beli kat pasar malam depan Jalan Kg. Air tu (depan dengan Hotel De Galleria yang Alycia duduk)... memang berbaloi dan puas ati.. yang paling femes kat sana Kedai Hajah Jamilah... korang carik la... time Alycia pergi kat sana, Kedai Hajah Jamilah tengah buat sales 50%... memang berbaloi-baloi acik shoping hehe..

malam kedua di KK, kami dinner seafood kat Pasar Malam dekat dengan Pasar Filipine tu... kat sana pasar malam ni memang femes... lebih dari 10 kedai yang ada jual seafood.. pilih jangan tak pilih...

-- macam-macam bentuk dan saiz... smua rasa nak makan huhu --

-- menu kami malam tu adalah sotong besar 1, udang besar 1, sotong kecik-kecik 1 tangkai, ikan kerapu 1 --

pastu, diaorang cakap sedap makan dengan rumpai laut, agar-agar laut dan mangga yang dah dicampur dengan air asam... den torai gak ni... 

-- tu dia... rumpai laut, agar-agar laut dan mangga yang dicampur dengan air asam --

-- ramai giler orang makan kat sini --

-- tengok, besar tak besar udang yang kami ambik... pastu isi udang tu sedap dan manis --

okay kak.... kira..

udang besar 1, sotong besar 1, sotong kecik 1 tangkai, ikan kerapu 1, nasi 3, air 4 (sorang 2 air buruk pangai)... total smua = RM 93.00 ...

mahal ke murah ekkk hehe...
dah makan baru nak tanya...

pastu masa hari last jumpa member en ajip yang stay kat Sabah, cerita lah alkisah makan malam tu kena RM 93.00 .. pastu dia cakap murah lah tu... ceteka udang ngan sotong besar tu kalau kat sini brape?? mau 30 @ 40 hinggit sekor kawan en ajip cakap... so, kami pun okay jer lah hehe...

malam sok boleh makan seafoofd lagi yeye..

-- besttttttttttt ... Adam yang tak pas-pas buat bestt --

oka, habis dah bab makan & shoping-shoping...

pasni kita pergi pulau lak yer ;)

a.L.y.C.I.a

10 orang komen:

PinKy MoMMa said...

memang terujaaaa tgk udang tu yang..uihh aihh besar betul ;)

bila la nak smpai sana ni..membuak buak nak pegi huhu

MrS. F!zA said...

mak aih besar giler udang..dh mcm rupa ikan..

Amie said...

selamat pagi alicia,
best pergi sabah ye... ttg aksesori itu, oleh sbb terlalu byk.. biasanya rambang mata, susah nak beli / pilih...

Far8 budak baik said...

hahahahaha
aku selalu pegi tahu tmpt ni..
pasar pilipin kn...
hahahaha..
kalau mutiara tu..
selalu aku beli tuk
emak yg mutiara sungai jak..
sebab murahhh..
sefood belakng tu mmg sedap kn..
blogger sbh pulakk..=)

Mama Gee said...

tgk pun dh rasa sedapppp..isk2

mummy_ayu said...

wah..sakan la shopping mutiara ari tu..
emm..seafod kata sana emmang murah2 kan?
cedapnya..

mizz-siti said...

Siti aritu pun beli pearl kat Jamilah tu gak..pearl dia cantik2 & ada diskaun..buat stok raya..

Nana said...

btol ramai pesan jgn g pasar filipin
sebab mahai
tp kita pg sebab nak bli fm je
kita bukan kaki soping
tu xkisah sgt
stakat nk bli fm je
rasanya arga xbeza
klw brg2 mutiara tu
mayb ada banyak beza
belakang pasar filipin tu mmg port mkn seafood

Qaseh said...

pearl...suka2222
udang besar punya...suka2222
semunya suka2222

tiefazatie said...

hee..mmg murah dh tue sis..hihi..ifa mmg klu trn kk..mkn kt pasar pilipin je mlm2..haha..

pastu beli2 belah pearl mmg kat kedai jamilah je..kedai jamilah tue ada 2 kan..1 yg high standard..yg lg 1 tue murah2 pnya..tp die mmg tue sllu wat sale 50% terus..haha..cm sentiasa je sale nie..hihi

Copyright © 2011-2013 Reserved to Alycia's
Copyright 2007 - 2013 © Alycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com