Nuffnang Gadget

June 19, 2012

Putrajaya Floria 2012

Putrajaya Floria 2012 memang telah menjadi acara tahunan setiap tahun di Putrajaya... Alycia yang dah tinggal 4 tahun di sini dah hafal dah... kalau bulan 7 ajer mesti teringat Floria... kalau tahun lepas tema bunga adalah bunga ros dengan tema "Roses Are Forever"... tahun ni pulak temanya adalah   “Bougainvillea - Enduring Beautyatau dialih bahasa menjadi Bunga Kertas - Tetap Menawan” ...

Sebut ajer Bougainvillea... teringat pulak lagu  Bougainvillea yang Ameng Spring nyanyi tu...

Di villa indah ini..
Pernah menjadi saksi...
Temasya yang gemilang...
Suasana meriang....

okay okay cukup... melalut pulak hehe....

so, detail Putrajaya Floria 2012 adalah seperti berikut :

Tarikh : 30 Jun - 8 Julai 2012
Tempat : Periaran Tasik, Presint 2, Putrajaya
Tema : Bougainvillea - Enduring Beauty

Untuk maklumat lanjut, boleh klik kat --- > SINI ...



Bunga Kertas 

Bunga Kertas mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan menjadi tanaman yang popular di taman-taman bunga dan halaman rumah.

Fakta menarik mengenai bunga kertas:
-Terdapat lebih kurang 100 - 120 kultivar/hibrid bunga kertas yang ada di Malaysia.
-Berasal dari Amerika Selatan, nama botani Bougainvillea spp.
-Bunga kertas adalah daripada famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. Terdapat tiga spesies utama bunga kertas di Malaysia - B. glabra, B. spectabilis and B. peruviana.
-B. glabra 'Mrs.Butt' telah sampai ke Malaysia pada tahun 1923 dan diikuti pula oleh B. 'Mrs. Mclean' pada tahun 1933.

(Sumber :  SINI)

-- ni masa Floria 2012 dengan tema Roses Are Forever ... kelas ahkak kau, jadi duta Floria pulak sekarang haha --



3 yang komen:

syawalsimpsons said...

wahhh jadi duta gitu..terbaik la...kikikikiki...sue dah hampir 12 tahun duduk sini(sejak putrajay buka) pon tak hafal2 lagi..kakkaka..nampak sangat tak berapa nak minat ngan munga2 ni...kikikiki...tapi org amik..ku rembat sahaja...kikikkik...

Mama Gee said...

tak suka sgt bunga kertas...tp layannnn jelah.... :)

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

kalau dok dekat sebelah umah mmg tiap2 tgn gi kekekke .. xtau la thn ni turun ke tak ..

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com