Nuffnang Gadget

March 21, 2013

Walaupun Tanpa A, Ini Adalah Yang TERBAIK ~ Wardina ...

Harini semuanya bercakap pasal result SPM...
kat ofis.. kat facebook, kat blog...
hari SPM sedunia hehe...

zaman ahkak ambik SPM dah lama berlalu dik hehe...

tadi terbaca di Page Wardina tentang Result SPM ni ...
sangat-sangat setuju dengan kata-kata Wardina...


Semoga apa sahaja results yang adik-adik dapat.. walau tanpa A, walau terkurang A diterima dengan mengatakan dalam hati "Inilah yang terbaik untuk saya" Semoga ibu dan bapa raikan anak-anak walau apa pun result mereka, peluk lah mereka, bawa mereka makan malam dan bersama-sama "plan" masa depan mereka. Bukan semua yang tidak ada A atau sikit A tak akan berjaya... mungkin yang tak ada A inilah yang akan lebih berjaya dari mereka yang berderet A. Masalahnya exam ini cuma mengukur KEPANDAIAN "linguistic" dan "matematik" ada BANYAK lagi kecerdikkan atau intelligence yang ta dapat diukur dengan pensil dan kertas. Dan buat ibu dan makcik dan jiran tak usahlah bertanya atau membandingkan A anak-anak kita... A's is something BUT not everything....

Pada abad ke 21 ini menghafal fakta atau memberi jawapan yang BETUL TIDAK MEMADAI.. kerana itu boleh kita dapatkan di internet.. Apa yang penting??? 1. Mencari jawapan kepada persoalan yang belum ditanya 2.Creativity (ini tidak dapat ditiru, jika anak-anak dilatih dengan bersifat CRITICAL dan KREATIF percayalah mereka akan berjaya) 3.Menjadi orang yang mampu bergaul dengan semua tidak kira suasana dengan orang yang berlainan pandapat misalnya.. Mereka inilah yang akan berjaya dan membawa perubahan.....

Insya Allah, kita sebagai parents pasti akan buat yang terbaik untuk anak-anak...
Alhamdulilah, dengan result SPM akan dulu pun ahkak bersyukur dengan kehidupan ahkak kini...
Amin amin...


6 yang komen:

zarena heeney said...

wardina nie mmg cantik luar dan dlm kan
suka dgn cara dia berfikir

CikLily Putih said...

cantiknya dia...

oh ye, salam kenal..

Dennis said...

Setuju dengan kata kata dia....

ieda immi said...

memang sgt touching kata2 wardina nie .. mak ayah mana yg x nak anak2 mereka berjaya , rasanya mak ayahlah yg memahami tahap kebolehan anak2 sampai kemana ..

jgn terlalu mengharap jika kita dah kenal anak2 bagaimana .. yg penting support tuu ! ;)

Remy hazza said...

remu setuju...hargai segalanya..... yg penting support... mungkin kejayaan anak2 tu tak nampak lagi..... masa depan kita tak tahu....

Azhafizah Md Nor said...

sentiasa buat yang terbaik.gagal tak bermakna gagal selamanya.berjaya tak semestinya akan berjaya terus.

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com