Nuffnang Gadget

February 14, 2014

Rajin Masak VS Pandai Masak...

Assalammualaikum...
Salam Jumaat yang barakah buat semua sahabat...

Baru-baru ni Alycia ada terbaca dan tengok satu gambar di Facebook...


wah, macam menarik jer...
macam syok jer nak jadi tajuk entry harini...
yup, memang start tahun 2014 ni Alycia dah brazam kalau boleh hari-hari nak memasak di rumah pada hari-hari bekerja...
dah malas nak makan-makan kat luar...
selain daripada salah satu cara untuk berjimat, yelah dengan semua pun barang naik sekarang ni,
salah satu cara jugak nak jaga kebersihan makanan...
sebab kita yang masak, kita yang bersihkan makanan...
dan sambil-sambil baca tu bolehlah selawat atau zikir sikit untuk keharmonian rumah-tangga...
tak gitu haha...
lagipun sejak Alycia pernah terkena beli makanan di cafe 'tut'...
terus muntah-muntah lepas tu...
kena keracunan makanan...
nasih boleh recover awal dan tak serius...
sejak tu dah tobat dah nak beli kat luar huhu...

ok, antara menua atau hidangan yang sempat di masak dalam minggu lepas dan minggu ni...
mana yang dan ambik gambar jer ni...

gambar ni hanya makanan orang yang rajin masak bukan pandai masak yer haha...

-- Daging Stik. 1st time mencuba dari Buku Resepi Chef Hanieliza, memang bestt.. cuma nanti kalau buat next time dah tau apa nak tambah.. cuma tak buat kuah black peper jer --

-- ni pulak Angel Hair Goreng dan telor sambal --

actually Adam request nak mee goreng, tapi dalam stok petiais takde,
angel hair jer yang ada...
lepas tu sambal telor tu saje buat hancur-hancur...
makan dengan roti pun sodappp...

-- santan durian cicah roti kosong --

sebenarnya santan durian tu lebih durian beli kat pasar tani...
Adam yang sibuk nak makan durian, tapi makannya seketul...
ada lebih kita buat santan durian...
durian D24 u allss i buat santan durian...

-- yihaaaaaa. lauk paling best rasanya. Gulai Daging Salai Pilah Style --

memang setiap kali balik Kuala Pilah, mesti tak lupa nak tapaw daging dan puyuh salai...
daging salaikat sana lain macam, sedappp...
lepas tu masak pekat-pekat ala-ala Pilah Style...
tak sedar ehhh tengah diet ni... 
takpe esok start diet hehe...

-- Rendang Ayam Daun Puding dan Tempoyak Daun Kayu --

mak mertua bekalkan buat menantu dia ni ha...
dia tau kalau balik Pilah, memang menantu dia sorang ni jer yang suka reques nak makan macam-macam hehe...

-- Mee Goreng dan Roti Telor --

ni request dari Adam lagi...
siap nak tambah roti telor lagi...
ingat mama ni kerja kat restauran ke Adam...
tapi demi anak kesayangan nak makan, buatkan jer...
rasa berbaloi masak bila dia makan tambah-tambah kan...

ok itu jer...

"Apa komen korang pulak tentang rajin masak atau pandai masak..."

7 yang komen:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, wahh baguslah dah berazam begitu. sheila sokong kak! heheee wahh sodap2 tu.. teringin nak rasa Gulai Daging Salai Pilah Style... ^______________^

Adlin Mohamad said...

sama la kita b sejak rege food naik tu rajin masak kat umah simple janji masak makan kenyang kekeke

Nad MamaZN said...

Kalau pandai sgt tp tk rajin masak apa gunanya ye dak?

Tak pandai masak, tp rajin setiap hari masak, lama-lama expert gak jadinya =)

syawalsimpsons said...

sue pon boleh di kire dah sekarang sejak 2014 ni macam dah jarang makan kat luar..kalo keluar jalan pon, jarang makan kat luar..lebey makan dolu kat umah N baru keluar..balik makan kat umah..kalo time gaji je kot makan kat luar..sekali sebulan..tu pon port murah je

mama tisya said...

mmg btul rajin masak ..lama2 pandai la masak bak kata nad kalo pandai masak tp tk rajin tk guna gk...kita tk rajin masak mayb sbb dok ngan inlaw...masak ikut mood je...hehehe

Nana said...

kita pon bukan reti masak juga
tp sejak thn 2014 ni mmg dah bertekad nak rajin masak sebab nye amrul dah dok skali mmg kena la msk kan bak kata alycia skang seme barang naik baik masak mkn kt umah jimat kan

Azhafizah Md Nor said...

kalau rajin masak confirm pandai masak nanti..memang bagus masak sendiri kat rumah..lebih jimat,lebih sedao,lebih puas hati,lebih bersih..semua pun lebih :)..sedap menu akak!

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com