Nuffnang Gadget

April 26, 2014

Kuih Cucur ...


korang minat tak dengan kuih tradisional ni...
Alycia panggil kuih cucur...
ada yang panggil kuih cucur tepung beras...
ada yang panggil kuih cucur jawa...

dulu masa kecik-kecik nenek Alycia suka sangat buat kuih ni kalau kami balik kampung...
tapi sekarang nenek Alycia dah tak sihat...
nak tanye resepi pun dia dah tak ingat...
so, kenalah Alycia menggoogle haha...

Tadi carik resepi jumpa resepi yang mudah...
nanti balik Alycia nak torai...

Sumber dari SINI

Bahan-Bahannya:

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
1 cawan air

Cara membuatnya:

1. Campurkan kesemua bahan, blend sehingga rata.
2. Peram sekurang-kurangnya enam jam.
3. Panaskan minyak dalam kuali yang kecil.
4. Ambil sesenduk bater, goreng dengan api kecil hingga keperangan.
5. Terbalikkan kuih dan goreng sebelah permukaan pula.
"mana tau korang ada idea nak buat time weekend nanti kan.. nanti Alycia try Alycia share ;) .."

1 yang komen:

Azhafizah Md Nor said...

First time dengar nama kuih dan tengok kuih ni kak..nampak sedap tu

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com