Nuffnang Gadget

April 30, 2014

Makaroni Daging Berkrim...


ok, ni menu yang masak minggu lepas...
sebenarnya terliur tengok resepi Spageti Daging berkirim di Blog Ida Rahayu...
tapi disebabkan kat rumah takde spageti, ada makaroni jer...
so kena tukar nama kepada Makaroni Daging Berkrim hehe...
Resepi asal di SINI dari Blog Ida Rahayu ;)

Alycia kopipes ajer yer dan tukar kepada makaroni...

Bahan - bahan:

2 cawan makaroni (rebus dan toskan)
1 keping burger (Alycia guna daging burger Ayamas)
*grill atau panggang ikut suka dan potong kecil - kecil
3 ulas bawang putih * diketuk
1/2 ulas bawang besar *dimayang
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 kuib pati ayam
1 sudu teh mixed herb kering (tak letak pun sebab takde hehe)
1 cawan susu segar
sedikit minyak untuk menumis
sayur-sayuran (Alycia letak carrot dan tomato ceri)

Cara - cara:

Panaskan minyak dan tumis kesemua bahan - bahan tadi kecuali daging dan susu serta makaroni
Setelah naik bau, masukkan susu dan daging juga sayur-sayuran
Biarkan reneh seketika, kemudian masukkan spaghetti
Serasikan garam dan gula
Siap dihidang

hmmm, memang sedap sangat...
Adam suka, siap tambah-tambah makan...
tengkiu pada Blogger Ida Rahayu yang sudi kongsikan resepi ni...

korang cubalah yer ;)


8 yang komen:

mama tisya said...

tu la ada tgk aritu menu ni kt blog ayu setot...yum222...nanti free bole la nk try

Nad MamaZN said...

yumyum..tgk gak aritu
cam sedap je
nak try gak la nnt

Farah Waheda Wahid said...

ok tak nak cuba... nak kak Alycia yang masakkan when we meet up...hik hik hik, carrot letak tak kak? kan ada budak comel yang suka sangat dengan carrot... he he he...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak zura, walahhh. sedap tu. daging berkrim.. terliur dah sheila ni.. hihihii

Normi Nieza said...

yummy..:)

Nasuha Puteri Nass said...

Assalamualaikum.... Cair hati nasuha melihat masakan ini....tambah2 nasuha mmg suka makanan pasta....

idzwa kamaruddin said...

nyumsss!~

Azhafizah Md Nor said...

tambah cheese sedap ni :)

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com