Nuffnang Gadget

May 8, 2014

Adam Yang Suka Telor Separuh Masak...


Ni kisah si Adam yang suka makan telor separuh masak...
tapi Adam panggil telor air hehe...
sejak try sekali kat kedai mamak, terus mintak telor air kat rumah...
ni pun dapat buatkan time weekend ajer...
sekali makan 2 bijik telor ha ambik kau...
kentut pun bau telor nanti hikhik...

Sebenarnya telor ayam ni memang banyak kelebihannya kan dari aspek kesihatan.
Cuma kita kena pandai ambil dalam kuantiti yang betul setiap hari...

Antara khasiat telur adalah:

Kandungan telur kaya dengan sumber protein dan vitamin A.
Kadar lemak dan kalori dalam telur adalah rendah dan mudah dihadam.
Telur juga merupakan sumber mineral.
Bahagian kuning telur mengandungi zat-zat penting di antaranya 67 mg sulfuratau 8% daripada keperluan kita seharian. 

Mengikut kajian dalam jurnal Cancer Epidemilogy Biomarkers and Prevention keluaran Januari 2005:

Mereka yang memakan banyak sayur dan buah-buahan kurang mendapat kanser payu dara.
Mereka yang memakan banyak telur ayam juga kurang kemungkinan mendapat kanser payu dara. *yang memakan enam biji telur seminggu dibanding dengan mereka yang memakan dua biji telur seminggu didapati merendahkan risiko kanser sebanyak 44%!
Dalam satu hadith dinyatakan maksudnya:

"Imam Biahaqi meriwayatkan bahawa seorang nabi di antara para nabi telah mengadu kepada Allah tentang kelemahan badannya. Maka Allah mengarahnya supaya makan telur."
(Sumber : SINI)


6 yang komen:

husna yusof said...

hehehe una kalau telur separuh masak kne makan ngan roti je boleh,, kalau makan gitu tak terdaya hahahah

idzwa kamaruddin said...

sama dgn anak dara saya..suka sgt!

Nad MamaZN said...

hi-5 ngan zakwan! :)

Cik Puan Rara said...

wow bagusnya.aunty yg tua ni pon x suka telur separuh masak.

Azhafizah Md Nor said...

wah berselera adam makan.sampai 2 biji tu..takpe, layankan je tekak adam tu ye mama :)

syawalsimpsons said...

adoii en asbeen kat umah ni rajin buat

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com