Nuffnang Gadget

July 22, 2014

Jom Jenguk Dapur Alycia Sepanjang Ramadan...

Assalammualaikum dan salam Ramadan yang ke-24...
Alhamdulilah, minggu ni kandungan Alycia dah masuk 16 minggu dah...
dan Alhamdulilah jugak start minggu lepas condition mama dah semakin okay, dah kurang aktiviti muntah dan pening-pening kepala tu...
syukur sangat-sangat...
tu yang dapur kecikku kembali berasap...
mood nak masak tu tetiba pulak datang hehe...

oklah, Alycia hari-hari tengok korang post menu berbuka...
takpe, walaupun tak havoc meriah macam korang, i tetap nak post jugakk hehe...
tu pun ambik kira yang 2 minggu terakhir Ramadan ni...
jadilah kan hehe...


Ni menu Bihun Singapore...
memang lama dah tak buat sejak tau diri mengandung...
si Adam Zikry siap tambah 3 kali punyalah lama tak makan bihun singapore ni...


time ni en Ajip ada majlis buka puasa di opis...
so, berbuka berdua jer dengan Adam...
tertarik pulak dengan Bihun Goreng Cili Api dari Blog Kak Azlita Masam Manis...
takdelah ambik resepi full, just tiru sikit-sikit jer...
pastu masak bubur jagung sebab teringin nak makan bubur jagung...
goreng pulak kepak ayam segera... jadilah...



ni pun menu terlebih rajin...
sambal sotong dan sayur pakchoy campur...
terajin pulak nak makan sardin roll...
gigih mak buyong buat sardin roll dengan pertolongan Adam Zikry...
dah boleh diharap anak bujang mama sorang tu ;)


menu Nasik Lemak dan Ayam Goreng...
entah, selera orang mengandung ni macam-macam kan...
nasi lemak pun teringin time nak buka puasa...
bantailah labu huhu....


ni memang menu simple tapi sodapp di tekak ibu mengandung hihi...
sup fucuk + kentang + carrot...
tenggiri goreng kunyit....
ulam bendi + pegaga dan sambal belacan...
siap ada cekodok pisang lagi...
lepas berbuka mak buyong terbaring tak larat sebab rajin sangat masak haha padan muka...


ha ni pulak bukan dari dapur Alycia tapi dari dapur mak mertua...
dah lama teringin nak makan rendang ayam + daun puding...
ni memang menu feveret orang Kuala Pilah ni...
sebelum balik rumah MIL dengan tak malunya siap request kat mak mertua mintak tolong masakkan huhu...
terima kasih mak...
merasa jugak rendang ayam + daun puding ni....

ok tu je...
aikkk, kata 2 minggu punya menu apasal sikit jer...
ha yang lebihnya ada berbuka di luar...
ok, pasni share pasal menu berbuka kat luar pulak yer ;)


7 yang komen:

Normi Nieza said...

rajin alycia masak..:)

Montana said...

Bihun singapore...woww..aku suka pesyen teloq dadar dicincang sebegitu rupa nampak style..huhuh...9jam lagi nak buka posa

mama tisya said...

makyong rajin masak...kita dlu time peknen tkleh msk dapur..sure nk muntah

Nad MamaZN said...

rajinnya mak yong :)

Azhafizah Md Nor said...

Alhamdulillah akak sihat n baby pun sihat..memang kalau berbuka berdua simple je la kan kak..sedap je tu

adianiez AIDA said...

2 kali pregnen, aida pregnen time ramadhan. memang x masak pun. kebanyakannya beli. tak larat!

sYiRa LoKMaN said...

sedapnyaaa....syira suka la blog ni cantikk

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com