Nuffnang Gadget

September 14, 2014

Khasiat Buah Delima...


ni sebenarnya opismate Alycia bagi buah delima pada Alycia...
aduh, terharu pulakkan bila dapat buah delima ni...
sebab ibu yang mengandung memang dinasihatkan amalkan makan buah delima...

tapi, Alycia memang amalkan pati delima Gulsan sepanjang mengandung ni...
yelah, nak dapatkan buah delima fresh macam ni susah sikit kan...

Buah delima ni juga salah satu buah yang disebut di dalam Al-Quran...

Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.”Al-An’am:99

Jom kita tengok khasiat buah delima untuk wanita yang mengandung :

1. Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
2. Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
3. Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
4. Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik

(Sumber : Kedit di SINI)

4 yang komen:

tiey smilez said...

Buah delima memang bagus especially utk otak juga. Nice sharing dear :)


Jemput singgah : Breakfast Di OldTown White Coffee

Ann Ishak said...

buah delima sangat sedap :)

Ann said...

sy belum mngndung lagi tapi dlm usaha nak dpt rezeki doktor mmg nasihatkan amik delima..so sy pun amik pati Gulsan tu...first time minum kelip2 mata sebab masam kan lelama ok dah..hehehe

Azhafizah Md Nor said...

suka sangat makan buah delima fresh macam ni walaupun isi dia sikit² tapi kalau dapat yang manis memang sedap

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com