Nuffnang Gadget

October 29, 2015

Entry Masak-Masak - Part I...

tengok kat dalam henpon banyak pulak snap gambar makanan lepas masak...
kadang-kadang en AJip tanya apsal semua makanan nak ambik gambar...
Kak Alycia cakap takpe nanti senang nak buat modal update blog hehe...

bila dah banyak sangat entry pasal makanan, terus decide buat entry part by part...
kang muntah hijau pulak korang tengok kak Alycia letak gambar makanan...
padahal tak terer masak pun, masak simple-simple je pun...

saje nak share sebagai idea pada korang yang buntu nak masak apa...
yelah, kita ni kan hari-hari kena masak...
sampai tak tau nak masak apa... blur...
tapi bila blogwalking blog orang lain nampak orang lain share pasal masak apa harini, terus dapat idea...
ha, camtulah kak Alycia rasa...


ni sebenarnya en AJip request nak makan sambal ikan bilis petai...
tapi nak yang cili api, letak kentang sikit...
amboi request dia...
dah siap tu tengok takde lauk berkuah pulak...
terus rasa nak buat fucuk sup pastu buat telor scramble sebab Adam suka makan telor macam tu...
siap dan sedia untuk di makan ;)

-- ni Gulai Puyuh Salai Campur Daun Puding --

eh, korang pernah tak tengok daun puding...
ni bukan daun puding yang bunga tu, ni daun puding hitam yang boleh masak... 
kalau kat belah-belah Kuala Pilah memang femes dengan daun puding ni...
selalu daun puding ni orang buat masak gulai atau rendang...


ha, tu rupa daun pudingnya...
masak gulai pekat-pekat macam tu memang pilah style en Ajip cakap...


menu daging mesti ada at least 2 minggu sekali kat rumah...
selalu kalau beli daging pun biasa masak kicap atau sup sebab kalau masak macam tu Adam banyak makan...
siap tambah-tambah lagi...




lebih daging tu ada tinggalkan sikit...
plan nak masak mee goreng letak daging...
makan pulak dengan sambal kicap...
adoiii, meletop-letop kat dalam mulut...


ehh, asyik tunjuk lauk orang besar je...
Zhafran makan apa...
Zhafran still makan bubur nasi lagi...
tapi mama pelbagaikan letak sayur carrot, brokoli, pastu campur ikan bilis lah, ayam lah, ikan lah...
suka betul dia makan...
tapi still lenyek blend hancur lagi sebab dah umur 9 bulan pun gigi tak tumbuh...
Abang Adam dulu 6 bulan dah tumbuh gigi...
adoiii, nak jalan dulu kot Zhafran ni...

ok sambung laginanti Part II pulak...

nanti Kak Alycia share resepi puyuh salai tu yer ;)


2 yang komen:

adianiez AIDA said...

menarik perhatian aida ikan bilis petai masuk cili padi tu.
combine dgn sup & telur.
simple but menarik makan dgn nasi panas2.

Azhafizah Md Nor said...

sedapnya gulai puyuh tu kak..teringin pulak

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com