Nuffnang Gadget

October 27, 2015

Resepi Cucur Jawa...


RESEPI CUCUR JAWA
2 cawan tepung gandum *
2 cawan tepun beras *
1 cawan gula merah *
1 cawan gula pasir *
2 cawan air suam

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan bertanda * dalam bekas besar
2. Bancuh dengan air suam.
3. Kacau sampai tidak berketul-ketul.
4. Perap selama 3 - 4 jam
5. Bila hendak menggoreng, panaskan kuali dengan 1 cawan minyak.
6. Bila kuali dah panas, masukkan sesenduk bancuhan tepung dalam kuali
7. Bila bahagian bawah dah masak bolehlah diterbalikan (tak perlu guna sudip untuk goreng kuih ni, bole guna lidi atau garfu je)
8. Bolehlah di toskan.

Kak Alycia terlupa nak ambil gambar cara menggoreng tu...
maybe korang boleh google nanti...

cuma untuk 1st trial ni tak puas hati sikit kenapa topi kuih tu tak jadi sangat...


4 yang komen:

adda syuhada said...

sdp tuh ... hmmmmm

Azhafizah Md Nor said...

tak pernah tengok kuih ni

adianiez AIDA said...

aida mcm pernah tgk kuih ni.
tapi nama nyer lain plak, zura.
dia ada nama lain kan?

MNM said...

Ohhhhhh tak tahu pula kewujudkan cucur jawa (walaupun jawa). Pengsan. Advance mak2 zaman sekarang

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com