Nuffnang Gadget

January 8, 2016

Cook With Love - Part 1...

petang-petang Jumaat ni jomlah buat entry main masak-masak...
kalau sebelum ni entry masak-masak dinamakan Masak-masak je...
tapi tahun 2016 ni nak tukar tajuk kepada Cook With Love...
ha, nampak lah International sikit kan haha walaupun masaknya campak-campak jer...

Insya Allah entry macam ni sebagai rujukan kepada pembaca yang buntu nak masak apa...
kadang-kadang Kak Alycia pun pening nak masak apa harini...
google-google baru dapat idea...


 ni menu gulai ayam. Feveret Abang Adam ni masak kuah pekat pastu tak pedas... 
so dia boleh hirup-hirup kuah macam sup... 
nak pedas lawankan dengan sambal ikan bilis cili api tapi kali ni curah kicap sikit.. 
so jadi pedas manis ha gitu...


ni gulai daging salai Pilah style...
wajib kena masak pekat-pekat pastu pedas...
memang berasap...
tak tau nak campur apa, tengok dalam petiais ada nenas...
so campur lah nenas...


ni mama sebenarnya teringin nak makan sambal sotong macam ni...
rasa lama tak masak sambal sotong...
tambah je telor dadar laju je makan tambah-tambah...


ni terlebih lauk sebab terlebih rajin...
cuti kot time ni tak ingat lah...
memula goreng ikan sardin tabur bawang dan cili api sikit...
pastu goreng sayur + carrot ni wajib untuk Abang Adam yang suka carrot...
pastu adik Zhafran pulak takde lauk, buat pulak sup ikan merah campur carrot dan kentang...
lauk baby tapi orang tua yang laju makan...




pantang ada pisang kat rumah mesti Abang Adam request nak cekodok pisang...
buat banyak-banyak time sarapan, sampai ke petang dia makan...
memang feveret dia cekodok pisang...


ni pun request Abang Adam nak makan daging masak kicap...
kita ni kalau anak dah request memang tak sampai hati kan tak masakkan...
nasib lah kat Putrajaya ni pasar bukak sampai petang...
balik ofis boleh singgah beli daging...
balik rumah terus masak...
tambah ajer telor scramble ehhh laju dia makan...


Spagetti Oglio Olio namanya....
eh, tapi tak jadi sangat...
eh, tapi laju je Abang Adam makan...
dia apa-apa yang berasaskan spageti ke, makaroni ke memang laju je dia makan...
ulang-ulang makan sampai tengahari pun makan...

ok, tu jer gambar masakan yang ada...
selalu post kat Instagram @myalycia...
pastu hashtag #chefmyalycia...
amboi, macam chef sangat, tapi yelah dah nama cook with love..
masak lah dengan penuh kasih dan sayang kan hehe...
ok, babai ;)


0 yang komen:

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com