Nuffnang Gadget

June 17, 2016

Menikmati Rambutan Di Bulan Puasa...

Masa Kak Alycia buat entry menjenguk pokok-pokok di kampung tu,
ada jugak reader yang komen tentu rambutan ni dah masak raya ni...

ha, tak payah nak tunggu raya...
masa balik rumah Nekma minggu lepas ada jugak yang dah masak...
Abang Adam lah sibuk nak makan rambutan...
maklumlah nafsu budak yang berpuasa...

so, Nekma tak bagi makan rambutan terus macam tu...
sebab Nekma kata nanti sakit tekak dan batuk...
apa Nekma buat, Nekma kopek rambutan tu satu-satu...
masuk dalam bekas, basuh dengan air...
lepas tu rendam dengan air garam dalam 5 minit nak bagi getah rambutan tu hilang...
lepas tu bolehlah letak dalam bekas dan sejukkan dalam petiais...

-- nilah rupa rambutan yang dah dibasuh, direndam air garam dan disejukkan.. walla --

Alhamdulilah memang tak batuk...
esok tu tak habis Nekma suruh Adam bawak balik makan kat rumah time berbuka...

Insya A;lah minggu ni nak balik rumah Wan Kuala Pilah pulak...
dah list dah apa menu yang nak masak dan makan...
selamat berbuka semua ;)


3 yang komen:

Siti Rohaida Yusof said...

alahaiii sedapnya..rambutan kat rumah mak dah kena tebang separuh..so tahun ni takde rambutan ler nampaknya..paling best kalau makan orang dah kopekkan

Syeeda said...

sedapnya mkn rmbutan sejuk2.

zila norazila said...

Petua yg bagus..nnt akk praktickn ye

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com