Nuffnang Gadget

June 16, 2016

Menu Berbuka Ramadan Ke-5 hingga Ke-8...

ha, ambik masukkan semua dalam 1 entry hehe...
kak Alycia ada kursus sebenarnya dari hari Isnin sampai Rabu...
so, harini baru masuk ofis...
barulah sempat nak update pasal menu Iftar Ramadan...
kagum betul bila baca blog kawan-kawan dapat update menu Iftar hari-hari...
i is jeles okehhh...

lagi pulak kursus tu kena buat coding...
jadi programmmer macam Kak Alycia ni macam tulah, bak kat cikgu sapa kerja dalam IT ni belajar sampai pencen hehe...

ohemgeeee, lagi serabut kepala kak Alycia...

ok, jom jerlah tengok apa menu Iftar Kak Alycia dari ramadan ke-5 hingga Ramadan ke-8...

petang tu balik dari ofis Kak Alycia singgah Pasar Farm Best kejap kat Presint 9...
senang kat Putrajaya ni sebab pasar Farm best ni bukak sampai 10 malam...
usha-usha ikan tak tau nak ambik ikan apa...
last-last Kak Alycia ambik ikan jaket 2 ekor...
plan nak goreng cicah sambal kicap...
pastu en Ajip kata tak payahlah sambal kicap, buat sambal...
terus tukar pla buat sambal...

-- ha, Ikan Jaket Ditabur Sambal nama diberi. saje tabur sambal macam tu so ada bahagian tak bersambal tu bolehlah si kecik tu makan --

-- ni menu 5 Ramadan. kak Alycia masak 2 lauk jer Ikan jaket dan sayur pakchoy goreng dengan udang. yang kuih onde-onde dan kepak ayam beli kat food truck kat Farm Best tu. yang mee rebus en Ajip beli kat Param --

-- onde-onde Melaka ni feverte bulan puasa ni. masuk sebiji cair dalam mulut --

6 Ramadan hari Sabtu tu plan balik kampung rumah Nekma, buka puasa kat kampung...
so, pagi tu tanya en Ajip nak masak apa harini...
saje Kak Alycia masak kat rumah dulu then bawak balik rumah Nekma...
terus decide masak Daging Kicap...

-- Daging Masak Kicap untuk 6 Ramadan --

Hari Ahad bersamaan 7 Ramadan dapur tutup...
saje malas nak masak...
plan balik petang dari rumah Nekma then singgah di Bazaar Ramadan Bandar Baru Bangi...



-- inilah hasil untuk 7 Ramadan --

Kak Alycia punya kebab Ayam dan keria gula melaka...
en Ajip punya roti bom Setiawangsa...
Adam punya sapgetti bolognese dan chicken wing...
beli lauk sikit untk sahur kerang bakar...
yang gulai daging salai dan ikan bilis garing tu member sama sekolah rendah dulu bagi.
terima kasih Shasha...
singgah gerai dia sekejap sebab tau dia meniaga kat situ...

-- ini pulak Menu 8 Ramadan --

Kak Alycia masak Gulai Pucuk Ubi Campur Ikan Bilis dan Ikan Jaket Goreng cicah kicap...

Pucuk ubi tu petik lagi dari rumah Nekma...

pastu en Ajip beli roti john dan tongkeng dan pedal ayam crispy...

Alhamdulilah, syukur dengan rezekinya...
bulan puasa ni makan sikit-sikit dah kenyang...
toksah membazir...
selalu pesan dengan Abang Adam macam tu...
tapi tulah yang susah nak control tu laki aiii tu...
kalau membeli macam nak makan 10 orang huhu...


2 yang komen:

Rosmiza Ali said...

Sedap pulak ondeh2 tu.. Aduh, lama x makan.. Dulu rajin menggentel buat seniri.. Skang malas sikit nak buat kuih2 ni.. Huhu.. Sepanjang 10 hari puasa ni mmg tak berkuih berbuka.. Makan apa yg ada je.. Tu pon termenung nak habiskan.. Hahah! ^_^"
RosmizaAli.Com

mama tisya said...

onde-onde kalo dlu2 kt umh mak suka buat bln puasa..mcm lama je xmkn..tp kalo bli suka akok & tepung pelita kalo bln puasa

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com