Nuffnang Gadget

July 25, 2016

Raya Pertama 2016 ...

wahhh, jeles tengok kawan-kawan dah cerita pasal raya kat Blog...
Kak Alycia harini 20 Syawal baru nak start cerita pasal 1 Syawal...
bertabahlah yer, banyak sangat makan rendang ni...
lepas tu sibuk pulak dengan jamuan raya opis ke opis...
pastu sambung pulak training 3 hari minggu lepas...
lepas tu weekend sibuk pulak pergi open house...

ok, jom start cerita pasal Syawal kak Alycia...
tahun ni turn sambut 1 Syawal kat kampung Kak Alycia di Mantin, Negeri Sembilan...
memang tiap-tipa tahun pun kitaorang gilir dengan en Ajip...
so, Ahad sebelum raya tu dah start pergi beli barang-barang dapur...

-- nak beli barang pun sibuk nak selfie lagi dengan Nekma --

Kak Alycia ada 4 orang adik-beradik...
tahun ni family Kak Alycia jer yang ada kat rumah...
yang umi adik no 2 beraya rumah dia sendiri kat rumah mertua dia...
yang no 3 dan no 4 balik rumah mertua masing-masing...

so, kitaorang lah tukang masak, kitaorang lah jadi runner beli barang...
Nekma masak rendang ayam, rendang daging, sup tulang, nasi impit dan kuah kacang...
kuah kacang dan sup tulang Kak Alycia masak...
Nekma masak rendang ayam dan rendang daging jer...
bila dah penat-penat masak sampai nak patah pinggang boleh pulak nak snpa gambar masakan kan huhu...

-- gambar fresh dari kuala rendang ayam yang Nekma masak --

nasib en Ajip ada jadi tuan rumah sebab malam tu ada takbir raya dari rumah ke rumah...

-- kuih-muih dan hidangan dah siap utk tetamu marhaban --

ok, settle pasal cerita sebelum raya...
ni cerita pagi raya pulak, ofkoslah aktiviti utama bangun pagi-pagi siap-siap pakai baju raya, acara bersalaman lepas tu pergi masjid untuk sembahyang sunat Aidilfitri...
tahun ni 1st time pergi sembahyang sunat Aidilfitri bawak Zhafran...
memula Kak Alycia kata tak pergilah sebab ada anak kecik kang dia nangis...
en Ajip ajak jugak pergi dia kata boleh handle Zhafran...

-- minta maaf dengan Nekma, tapi apsal Kak Alycia macam senyum pulak haha --

-- sayang Nekma ketat-ketat... ramai yang kata muka kami seiras yer --


-- Adam dah besar kena salam papa, nekma dan mama dulu baru dapat duit raya --

-- si kecik ni pun pandai jugak tengok smua orang salam dia nak salam, lepas tu sibuk nak duit raya --


ok, jom ambik gambar dulu sebelum ke masjid ..

-- gambar family kecik kami. tahun ni saje pilih kaler merah --

-- bergambar dengan Nekma sekali. Nekma pun pilih kaler merah jugak --

so, kita ke masjid dan ke kubur untuk ziarah kubur arwah ayah...

lepas ni kita sambung lagi ...


7 yang komen:

mama tisya said...

sedondon merah...cite raya kita pn xabis lg..xpe ry sbln hehe

Maman Reen said...

Selamat Hari Raya...! ♥

Nad MamaZN said...

cantek kaler merah!
btul, mmg seiras sgt. dah mcm adikbradek pun ada hehe

Siti Rohaida Yusof said...

wah..serba merah ye tahun ni

DrCat said...

selamat hari raya alycia :) maaf zahir dan batin :)

Sarah Halim said...

wahhh sweetnya sefamily ngeee :) btw done follow ur blog sis. mind to followbck? tqvm :D

http://sarahhijabista.blogspot.my/

Azhafizah Md Nor said...

tema merah makngah ye tahun ni..menyerlah gitu

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com