December 18, 2017

Sarapan Pagi Di Hujung Minggu...

Assalammualaikum...
Happy Monday, No Monday Blues hehe...

Bertemu kita di minggu baru...
lagi 2 minggu nak ke hujung tahun kan...
macam-macam cerita, banyak yang tak sempat Qekra share lagi di blog Qekra ni...

Ok, sebab harini baru nak fresh, Qekra nak share tentang bersarapan di hujung minggu bersama anak-anak...
Selalunya kami jarang bawak anak-anak sarapan di luar...
Salah 1 sebabnya nak jaga pemakanan...
sebabnya Adik Zhafran ada masalah asma...
so, nak kurangkan dia order ais ke apa-apa...
kami fikir better kami bersarapan di rumah jer...
cuma kadang-kadang jer bila teringin nak makan sesuatu macam roti canai, nasik lemak ke baru lah makan kat luar...
tu pun boleh dikira berapa kali jer sebulan...

Biasa sarapan pagi Qekra akan tanya dulu Abang Adam nak makan apa...
slalu dalam list dia mesti dah tau dah...
makaroni goreng, mee goreng, cekodok, roti telor...

So, makaroni goreng salah 1 feveret food diaorang...
setiap bulan kalau restok barang dapur mesti ada makaroni ni 2 - 3 peket...
biasa untuk sarapan 1 peket tu boleh masak 2 kali....
masaklah 1/2 peket tu...
nanti diaorang akan makan ulang-ulang sampai habis hehe...


senang sangat buat makaroni ni...
biasa Qekra akan campur dengan carrot, ayam, kalau ada fish ball letak fish ball sebab Adik Zhafan suka fish ball...

-- untuk mama cukuplah roti benjo dihujung minggu. Qekra memang jarang sarapan berat --



-- cekodok ikan bilis --

Cekodok ikan bilis pun salah 1 feveret diaorang ni...
Slalu Qekra akan tumbuk ikan bilis dan bawang kecik sikit...
parut carrot sebab bila ada carrot tu ada lah sikit nutrisi dalam cekodok tu...

Adik Zhafran memang susah sikit nak bagi makan sayur...
dia akan pilih keluar sayur tu kalau nampak...
ni kira letak dalam cekodok jangan bagi dia nampak hehe...
Abang Adam memang hantu carrot...
memang dari kecik carrot tu feveret dia...
sampai sekarang pun apa-apa masakan mesti letak carrot...
carrot yang mentah pun dia boleh makan, so takde masalah...

Ok, cukup lah kot cerita sarapan pagi...
korang slalu tak buat sarapan kat rumah...


1 yang komen:

Shahida Dzulkafli said...

Sha selalu masak weekand je.. Sarapan selalu nasi goreng, maggi goreng, cekodok bilis takpun cekodok.. Hehehe..

Copyright © 2011-2016 Reserved to MyAlycia's
Copyright 2007 - 2016 © MyAlycia :: Best viewed in Google Chrome
Design by Azhafizah.Com